Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Скандални нарушения ...
Скандални нарушения и глобени медии (Обзор)

Скандални нарушения и глобени медии (Обзор)Информационен сайт "ДНЕС" 

 

Скандални нарушения на изборния процес констатираха наблюдатели на местните избори в цялата страна.

 

Симпатизанти на ГЕРБ в Силистра агитират в социалните мрежи със снимки на попълнена бюлетина. Това сигнализират от предизборния щаб на БСП. На снимка, разпространена от пресцентъра на партията, се вижда дете пред попълнена бюлетина с номера на кандидата на ГЕРБ. Две са нарушенията в случая - използване на дете за политическа агитация и заснемане на избора, уточняват от БСП. Според закона и двете действия са абсолютно забранени, сигнализират от партията.

 

Кметът на район Панчарево Димитър Сичанов (който е кандидат на балотажа) пък стои пред училище "Отец Паисий" в село Долни Лозен. Той спира гласоподаватели, ръкува се и разговаря с тях. На 10 метра от него е стоял униформен полицай.

 

Междувременно една позабравена мода се завърна във Видин, където на балотаж един срещу друг се изправят Огнян Ценков от ГЕРБ и Цветан Ценков - местна коалиция СДС. В деня на втория тур пред изборните секции в ромския квартал "Нов път" се черпи с кебапчета.

Пред секциите в училището в квартала има опашки и голям интерес както да се гласува, така и да се вземат. От Общинската избирателна комисия не могат да кажат дали търговията пред секциите е нарушение.

"Ще направим проверка и ще видим дали има някакво нарушение, но без да съм се запознал в детайли със случая, не бих желал да коментирам", каза председателят на Общинската избирателна комисия в града Павел Петков.

Буквално пред входа на двора на училището все още са разлепени агитационни материали за единия кандидат-кмет на Видин, макар че такива не трябва да има на разстояние не по-малко от 50 метра от входа.

От Общинската избирателна комисия разпоредиха на секционните комисии да проверят дали материалите са поставени на 50 метра от избирателните секции.

 

Не мина и без глобени медии. Четири сайта да бъдат санкционирани за огласяване на резултати от днешния вот преди края на изборния ден на втория тур от местните избори. Това е забранено от Изборния кодекс.

Наказанията са срещу: "24 часа", Pik.bg, Blitz.bg и Glas.bg.

Решенията на ЦИК за санкциониране на медии са общо 9. Всички са взети днес, 3 ноември. 4 от тях са срещу Pik.bg, 3 - срещу "24 часа", по едно - срещу Blitz.bg и Glas.bg.

Първите три медии бяха санкционирани и заради огласяване на резултати изборния ден на първия тур.

Предстои размерът на глобите да бъде определен. Изборният кодекс разрешава глобата или имуществената санкция да е в размер между 2000 и 5000 лева, а ако нарушението е извършено повторно - от 5000 до 10 000 лв.

Решенията срещу Pik.bg са заради: огласяване на предварителни резултати от гласуването за кмет в София в сайта Pik.bg към 9 ч., 10 ч. и 12 ч., както и от гласуването за кмет във Варна.

Glas.bg са публикували във Фейсбук страницата си предварителни резултати от гласуването за кмет в София, Пловдив и Варна.

Blitz.bg са санкционирани заради публикуване на предварителни резултати за гласуването в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.

24chasa.bg са нарушили разпоредба на Изборния кодекс с публикуването на предварителни резултати от гласуването в София за кмет към различни часове.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Последни решаващи часове. България гласува

Политиците гласуват (Обзор)

Мая Манолова гласува за свободна, демократична и европейска София

Президентът: Гласувайте, за да не решава купеният вот бъдещето ви

Втори тур: България решава

Откраднаха ни... и София, и България!
Решението – ДА ГЛАСУВАМЕ, ДА СМЕ ОБЕДИНЕНИ И ЗАEДНО СРЕЩУ МАФИЯТА!

Моите 18 причини да гласувам за Мая Манолова на балотажа тази неделя

Чуйте гнева на гражданина! Станете! Гласувайте! Промяната е за всички!

Обединени срещу статуквото и ГЕРБ в неделя!

София не се поддава на "десни" внушения от провалени политици и купени ромски гласове
Задава се обединение срещу статуквото и "ЗА" промяна

Алъш-веришът на ГЕРБ или как управляващата партия загуби окончателно представата си за реалността

 

 


116062