Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

СКАНДАЛЪТ „ОЛИМПИК“ – Още 200 хил. българи отритнати от държавата!

СКАНДАЛЪТ „ОЛИМПИК“ – Още 200 хил. българи отритнати от държавата!Ето КОЙ трябва да плати за ужилените в "Олимпик"

Протест заради фалита на застрахователна компания „Олимпик“ бе организиран в социалните мрежи. Това обяви Нова телевизия.

Разбира се, по стара традиция не беше казано нито кои са тези социални мрежи (най-вероятно е Facebook), нито как е озаглавено събитието. Организацията не изглежда да е много масова, макар че 200-250 000 души изгоряха с около 600 – 800 лева на човек, тъй като ще трябва да си направят и нова застраховка - задължително. И точно това е тъжното – че няма никакъв намек недоволството да се превърне в енергия, която да катализира нещо. А в случая е много и пределно ясно КОЙ е виновен за този обир.

Според официалното съобщение на Гаранционния фонд на България: "Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване".

Да, но според Договора за създаване на ЕС под "право на установяване" се разбира “правото на предприемане на дейност от самонаето лице, както и създаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при условията, предвидени от нейните закони за собствените ѝ граждани и предприятия" (чл. 49 във връзка с чл. 54). И така – на първо място са виновни депутатите.

След като са виновни те и не са написали закон така, че да защити данъкоплатците, сега те трябва да платят. За да няма недоразбрали – визирам всички, които са били депутати в периода 2007 – 2018 година. 2007 година, защото от тогава сме в ЕС т.е. за 11 години народните представители нищо не са направили. 800 лева по 250 000 души прави 200 000 000 лева.

Сумата е приблизителна, защото трябва да стане ясно колко точно са пострадалите – до последния човек! След това прибавяме и още неизвестно количество милиони по договорите на болниците, които са сключили застраховка "Професионална отговорност" в "Олимпик" - като започнем с "Пирогов". Прибавяме, че нали се сещате - за новите застраховки някой ще трябва да плати и пак няма да са Бойко, Делян, Валери, Волен, Цецо, Корнелия, Веселин и останалите!

Да не забравяме и, че крайният собственик на "Олимпик" е Диего Гонзалес Алонсо, през люксембургската фирма Hispakol. През 2015 г. испанската КФН издава забрана на неговия инвестиционен фонд JD Business Capital да развива дейност – определя го за финансова пирамида.

Българската КФН, разбира се, тези неща едва ли ги е виждала и чувала, но пък председателят ѝ Карина Караинванова взема по 13 146 лева месечно и щом не ѝ стигат да си излекува диоптрите и да си купи слухово апаратче, следва да бъде присъединена към ответниците – тези, които ще плащат и възстановяват!

Събраното дотук го разделяме пропорционално на броя на всички, които са били депутати за 11 години, прибавяме към депутатите и министрите, защото в България изпълнителната власт (АЗ давам пари) контролира законодателната, слагаме и плюс на Караиванова, да не се изсулва и готово! Не е толкова невероятно много, че да не стане – все пак само Пеевски е декларирал 37 000 000 лева дивидент от тютюн за миналата година!

Жалкото обаче е, че няма КОЙ да принуди милите ни депутати да влязат в прилягащата им роля. Защото тук вече е необходим бой – як бой. Както споделя шефката на Агенцията по вписванията във Facebook профила си – да усетят боя, да го почувстват, да го прегърнат силно. Друг начин няма!

Източник: https://fakti.bg/

**************************************************************************

Майка на три деца: Ей, хора докога ще спим, докога ще търпим!?…

Младата майка на три деца Василка Бранкова реагира гневно на случващото се през последните дни в страната. Във фейсбук благоевградчанката реагира на подигравката с фалита на ”Олимпик” и ужилването на хиляди хора.

Тя изразява своето мнение и за блъснатите деца в Петрич от 18-годишния водач и опита да се прикрие вината му, че не е правил дрифтове.

Вижте искренния пост на майката:

Ей, хора докога ще спим, докога ще търпим тия прасета от Народното събрание, да ни казват как да живеем…

Хиляди хора изгоряха с тези застраховки, а държавата вдига рамене нищо не може да направи…

Какво става в милата ни родина???

Всеки ден невинни жертви загиват, защото държавата спи, всеки си прехвърля топката, всичко е шуробаджанащина!!! Докога бе, народе?  Айде да се събудим и помогнем на децата ни да останат в България!!!! На България и трябва народът да се бори, тя сама няма да се оправи!!! Нека всички се обединим и заедно спрем тези т.нар. политици да ни мачкат!!! Нека децата ни живеят спокойно!!! Стига сме спали време е за борба!!!

Източник: https://frognews.bg/

**************************************************************************

Испански "гаражен финансист" с връзки към СИК и "Бул Инс" зад "Олимпик"

Диего Гонсалез Алонсо е името на крайния собственик по документи на фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“, която остави без застраховки 270 000 автомобилисти в България. Това показа проверка на Биволъ в търговските регистри на Кипър и Люксембург. Негови партньори в България са свързани с групировката СИК.

Самият Алонсо признава пред испанската медия Infolibre.es, че е едноличен собственик на люксембургската фирма Hispakol, която е краен собственик на кипърския застраховател „Олимпик“. По документи той се явява и управител на Hispakol (виж тук).

Медията припомня, че през 2015 г. испанската Комисия за финансов надзор CNMV е предупредила (виж тук), че управляваната от Алонсо компания JD Business Capital няма право да извършва финансови инвестиционни услуги в Испания. Испанските медии тогава коментират, че става дума за поредния „гаражен финансист“. Малко след публикацията на CNMV сайтът на JD Business Capital изчезва, което се тълкува като замитане на следите.

Въпреки „червената лампа“ от Испания, българската КФН, която също разполага с данните за крайните собственици на застрахователната компания „Олимпик“, е оставила фирмата да функционира в продължение на години и да набере над 270 000 клиента. В крайна сметка през май т.г. тя беше принудена да отстрани „Олимпик“ от застрахователния пазар заради сигнал от кипърския застрахователен надзор.

Няколко седмици преди „Олимпик“ да бъде обявена в несъстоятелност в Кипър, което се случи през май т.г., компанията майка Hispakol купи за 17 милиона евро бизнес с дистанционни курсове за квалификация от испанския синдикат UGT, който е близък до испанските социалисти. Сделката, сключена в края на април 2018 г. предизвиква недоумение, защото Hispakol няма никакъв опит в тази област.

Вчера бившият шеф на НСС и председател на партия ДСБ Атанас Атанасов обяви, че „всички знаели“ кой стои зад „Олимпик“. Според него това са собствениците на фирмата „Бул Инс“. Атанасов не представи доказателства за това твърдение.

От Търговския регистър става ясно, че Крум Крумов, който в момента е управители на „Бул Инс“, в миналото е бил управител на клона на „Олимпик“ у нас.

Собствеността на „Бул Инс“ е свързвана с братята Красимир и Николай Маринови, известни като „Маргините“, но също и с хазартния бос Васил Божко – Черепа, пише Медияпул през 2005 г., по повод на обиски в офисите на компанията на ул. „Джеймс Баучер“ в София. Маргините са били членове на силовата престъпна групировка СИК, около която е гравитирал в миналото и премиерът Бойко Борисов. На водещата снимка към статията той е с Красимир Маринов и други шефове на СИК на празненство на групировката по случай годишнината от създаването й (снимка Капитал).

Връзка със СИК се открива и през фирмата „Фокус Пропърти“ АД, която е собственост на кипърската „Олимпик“. Един от директорите Петьр Паунов е бил съдружник в консултантската фирма „Би енд Си Консултинг“ със Силвия Панагонова, вдовицата на убития сикаджийски бос Милчо Бонев – Бай Миле

Ако Диего Гонсалез Алонсо се явява подставено лице на собствениците на „Бул Инс“, става дума за нарушение на Закона за разкриване на офшорните собственици приет по инициатива на депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

Единственият начин да стане ясно кои са реалните собственици на „Олимпик“ е Алонсо да направи самопризнания, ако срещу него бъде заведено наказателно дело и той стане свидетел на прокуратурата. Засега обаче българските власти и прокуратура не дават индикации, че ще търсят наказателна отговорност за ограбването на над 270 000 български граждани.

Сделката за 17 милиона евро на Hispakol с бизнеса за дистанционно обучение обаче изглежда като класическо източване на капитали, тъй като се случва буквално дни преди „Олимпик“ да фалира. По този случай компетентни са кипърската и испанската прокуратури, които имат лостовете да разплетат аферата и да стигнат до реалните собственици на структурата.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Източник: https://bivol.bg/

**************************************************************************

ДАНС спи, блокажът на Търговския регистър може да е умишлен

Възможно е блокажа на Регистъра да е умишлен. Да припомня, че не ние, а Главният прокурор в своя доклад пред парламентарна комисия, направи извода преди няколко месеца, че сривът на митническата софтуерна система БАЦИС може да е бил умишлен.

Това казва депутатът Румен Гечев.

Каква е гаранцията, че и сега не става дума за нов подобен опит? Но на този въпрос трябва да отговорят от ДАНС. И ние ще настояваме ръководството на Агенцията да се яви пред Парламента и/или евентуално пред нова, специално създадена комисия, за да ни докладва какво са свършили или не са свършили по въпроса, казва още той пред  Дебати.бг.

Те проспаха грабежа на 4 милиарда лева от КТБ. Доста „разсеяни“ са били докато една новосформирана фирмичка почти беше придобила една трета от електроразпределителната система на страната ни, припомня той.

И изглежда, че в ДАНС продължават да спят. Защото десетки милиони са откраднати от злополучната застрахователна фирма „Олимпик“. Оказва се възможно и Регистъра да е провален умишлено. Но как така спецовете от ДАНС не са разбрали, че някаква фризьорка на преклонна възраст е „ъпдейтвала“ софтуера на Агенцията по вписванията? И то така, че сега вече две седмици не могат да й оправят бакиите. ДАНС какво наблюдава тогава, прогнозите за времето ли?, пита депутатът.

Как да сме спокойни след като една баба под носа им е спечелила обществена поръчка за 3.5 милиона лева. Обърнете внимание, обикновено телефонни измамници ограбват доверчиви баби, а тук баба граби нашите пари като финтира всякакви разузнавателни, аналитични и героични държавни институции. Това звучи по-скоро трагично, отколкото смешно, категоричен е Гечев.

Източник: https://frognews.bg/ 

**************************************************************************

Застрахованите в „Олимпик“ готвят нови протести

Застрахованите в „Олимпик” излязоха на среднощен протест пред парламента.

Точно в 00:01 ч. тази сутрин полиците им за „Гражданска отговорност” се оказаха невалидни заради фалита на кипърската компания. Протестиращите настояват полиците им да действат дотогава, докогато са сключени.

Заместник-председателят на Комисията да финансов надзор Ралица Агайн обаче коментира за bTV, че българската държава не може да отговори на това искане, защото съгласно кипърското законодателство застраховките спират да действат след публикуването в техния „Държавен вестник” на обявата за назначаване на ликвидатор, а това се случи вчера. 

"Няколко дни" пътната полиция няма да глобява шофьорите с полици на „Олимпик"

„Българската държава не може да осигури това, защото съгласно кипърското законодателство застраховките спират да действат след публикуването в техния „Държавен вестник” на обявата за назначаване на ликвидатор. Тя е публикувана вчера”, заяви Агайн.

 

 

Вчера перничани се организираха час преди края на деня, докато застраховките им бяха все още валидни, за да могат законно да стигнат до парламента. Пред парламента стройна редица полицаи беше в готовност да посрещне протестиращите.  За да не нарушават закона, точно в полунощ те изгасиха двигателите на колите.

Два паяка се строиха в готовност да вдигнат колите, което промени и намеренията на перничани да ги оставят на жълтите павета. За следващата седмица се готвят нови протести,  този път пред КФН.

Източник: https://btvnovinite.bg/

**************************************************************************

Ще има ли оставки за шефове на КФН и Ралица Агайн?

При 275 000 ужилени български шофьори какво трябва да стане!? Най-нормалното е шефката на КФН Карина Караиванова, заместник-председателят и шеф на управление ”Застрахователен надзор” Ралица Агайн да подадат оставки и си тръгнат час по-скоро. Но като че ли и те са недосегаеми, както и някои министри на Борисов. А премиерът мълчи!

Но точно от устата на Агайн излязоха думите, че Комисията за финансов надзор не смята, че носи вина за фалита на застрахователна компания "Олимпик". Каза го заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, която отговаря за застрахователния пазар. И още по- страшно - на този етап комисията не разполагала  с информация как ще бъдат обезщетявани клиентите на "Олимпик".

По данни от Гаранционния фонд към днешна дата действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите към "Олимпик" са 197 551, от тях 96 658 полици са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а други – на 6-месечни вноски, тоест не по всички полици предстои връщане на пари. Всички бяха прекратени автоматично тази нощ. Не е необходимо клиентите да подават искания за връщане на част от премията, тъй като застрахователят служебно разполага с необходимата информация. По същия начин ще бъдат изплатени и обезщетенията.

Собственик на "Олимпик" е Диего Гонзалес Алонсо, испански гражданин, съобщи Ралица Агайн. По думите й до началото на май не е имало данни, че "Олимпик" има финансови проблеми.

Засега не е ясно как клиентите на фалиралата компания ще се обезщетяват, каза Агайн: "Допълнително по този въпрос ще предоставим информация веднага щом я получим от окончателния назначен ликвидатор, ако и когато той бъде назначен. В момента тази информация няма как да бъде предоставена от Кипър, тъй като все още няма постоянен ликвидатор. Има временен такъв, на който задълженията включват да опази имуществото до момента на произнасяне на съда".

Специалистите на материята подложиха на недоверие капацитета на управляващите КФН да отговорят на съвременните изисквания на пазара. Борислав Богоев, предшественик на поста на Агайн, разкритикува действията на Комисията за финансов надзор: "Г-жа Ралица Агайн на секундата трябва да си подаде оставката, включително и председателят на комисията трябва да си подаде оставката. 15 години не е имало фалит на нито един застраховател. За осем месеца - фалит на две застрахователни компании", посочи той.

Източник: https://frognews.bg/

**************************************************************************

Българските управители на кипърската Олимпик

На 10 май 2018 г. КФН ѝ забранява да се разпорежда с активите си у нас и да сключва застраховки. Ден по-късно представляващите я са сменени

"Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо. Той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион."

Думите са на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която вчера се опита да потуши напрежението около фалиралата кипърска застрахователна компания, завлякла стотици хиляди български шофьори със застраховка "Гражданска отговорност" там. Но не успя - в полунощ всички застраховки на компанията станаха невалидни, а гневни шофьори излязоха на протест пред Народното събрание.

Да, фирмата е регистрирана в Кипър, собственикът е цитиран. Но дали нещата приключват дотук? Дали няма връзка с България? Има, поне според документите, налични в още съвземащия се от дошлия незнайно откъде срив на Търговски регистър. И хората не са случайни.

Акционерното дружество е регистрирано на 2 юни 2009 г. в Кипър и е представлявано от двама души: Зениос Деметриу и Андреас Т. Софоклеус. През следващите 9 години в компанията влизат и излизат представители - все чужденци. Последната промяна е вписана само един ден, след като КФН забранява на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" да се разпорежда с активите си в България, да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, да удължава срока на сключените договори и да разширява покритието по тях за срок от 6 месеца.

Това решение на КФН е от 10 май 2018 г., според Търговския регистър. Пак според него на 11 май 2018 г. представителите на компанията са сменени и вече са Хорхе Гонсалес Гарсия и Диего Гонсалес Алонсо.

И докато дотук навява мисълта, че сме просто жертви, все пак е добре да погледнем и имената на управителите, които от началото до края са все българи.

Първият е Жельо Стойчев Христозов. Регистърът на "Биволъ" го свързва с: "Европейска брокерска къща" ООД и Здравноосигурителен фонд "ДаллБогг: Живот и Здраве" ЕАД.

На 24 ноември 2011 г. на мястото на Христозов идваКрум Димитров Крумов. Регистърът на "Биволъ" показва връзките му с: "Би Кей Интернешънъл" ЕООД, здравноосигурително дружество "Планета" АД и застрахователно дружество "БУЛ ИНС" АД

На мястото на Крумов на 6 март 2012 г. идва Венелин Георгиев Манев. Фирмите, свързани с името му са: 

- взаимозастрахователна кооперация "ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ К";

- "ВЕМА - КОНСУЛТ" ЕООД;

- здравноосигурително дружество "ПЛАНЕТА" АД;

- многопрофилна болница за активно лечение "ТРАКИЯ" АД;

- "Фокус пропърти" АД;

- застрахователно дружество "Добруджа" АД

В "Планета" освен имената на Крумов и Манев са и на: Пламен Любомиров Ценков, Румън Гълъбинов Гълъбинов, Илия Петков Данов, Николай Михайлов Полинчев, Стефан Христов Софиянски, Дилян Никифоров Петров, Лазар Георгиев Георгиев, "КЛЕНМЕЙ ЕНТЪРПРАЙСИЗ ЛИМИТИД", Стефан Христов Стругаров, Константин Николаев Алексиев, Иван Стефанов Цандев, ЗК "Олимпик", Светла Ангелова Христова, взаимозастрахователна кооперация "Добруджа-М-живот".

След Манев начело на т. нар. български клон на кипърското дружество застава Ивайло Василев Пеев. Той оглавява компанията на 12 септември 2006 г. Фирмите, които излизат срещу името му, са:

-  ИД ИНЖЕНЕРИНГ 2007 ООД;

- МОБИ ТЕЛ ООД;

-  ПРО ИНШУРЪНС ЕООД;

Последният управител преди фалита е Пелагеа Теодосиева Евтимова, заменя Пеев през септември 2017 година. Нейното име се свързва и с "Фокус пропърти" АД от регистрите.

Източник: https://offnews.bg/

**************************************************************************

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Както всичко у нас* >> Поредната мутренска схема със застраховките

Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос

Полиция пази парламента заради протест поради фалита на "Олимпик" (ВИДЕО)

Протест в 12 ч. полунощ пред парламента заради фалита на Олимпик

Протест в полунощ на „изгорелите“ от „Олимпик“ - от 23 часа граждани започват да паркират колите си пред НС*

Страшно* >> 9,3 млн. лв. трябва да върне "Олимпик" по прекратените полици

Запасете се с търпение* >> В края на септември ще се знае как да действат клиентите на "Олимпик"

Как да си вземем пари от фалиралата „Олимпик“?

Безотговорната държава* >> Ще има ли обезщетения за застрахованите в Олимпик?

Държавата на мутрите

Как се стигна до тази "Олимпийска" измама

А държавата просто си мълчи* >> "Пирогов" също е жертва на фалиралата "Олимпик"

След дъжд качулка* >> Анулират всички застраховки „Гражданска отговорност” към „Олимпик”

Приказки без действия* >> Ген. Атанасов към Борисов: А бе, наглец!

И какво от това!?* >> Шофьорите с анулирани застраховки от "Олимпик" няма да бъдат глобявани няколко дни

Хората на ГЕРБ* >> КФН "проспала" срива на "Олимпик"

Държавата отдавна не се грижи за гражданите си* >> Клиентите на „Олимпик“ ще пият една студена вода

Прехвърляне на отговорност* >> Българите да подбират застрахователите си, препоръча Борисов

Кухи мерки* >> Ужилените от Олимпик вече могат да изберат друг застраховател

След като ни обират и одират живи...* >> Застрахователна шефка обясни какво трябва да направят 200 000 шофьори заради фалита на "Олимпик" и защо Гражданската скача до 400 лева!

Поредната каша* >> 200 000 коли от петък остават остават без Гражданска след краха на ЗК Олимпик

270 000 автомобила в България, застраховани в "Олимпик", с проблемна застраховка? 


73370