Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Скандалът с ВАС и ре...
Скандалът с ВАС и решението на референдума се задълбочава.   <br>  КОЙ има интерес да спъва националното допитване?

Скандалът с ВАС и решението на референдума се задълбочава.
КОЙ има интерес да спъва националното допитване?Позиция на Движение "ДНЕС"

30 май, 18 ч., Последна редакция

 

За пореден път петчленният състав на ВАС отказа да даде окончателно решение за референдума, иницииран от Инициативният комитет на  "Шоуто на Слави". След заседанието на съдиите в понеделник, 29 май, стана ясно, че магистратите няма да отговорят - задължителен ли е референдумът или не, т.е да потвърдят или отхвърлят решението на тричленния състав на ВАС.

Още на 6 април петчленката на ВАС заседава по делото и решението трябваше да излезе в рамките на 14 дни. Въпреки това обаче близо месец след обявения срок, решение и отговор все още нямаше. Именно по това време избухна и скандалът със зам.главния прокурор Ася Петрова. Разбра се, че съществуват подправени документи, които прикриват факта, че на едно от заседанията магистратите са поискали Ася Петрова да бъде отстранена от случая! Те са настоявали тя да си направи самоотвод. Петрова е била увещавана извън съдебната зала да се оттегли. Това само по себе си е скандално недопустимо и се приема като натиск и опит за предрешеност на делото. Едва ли някой е забравил факта, че Петрова доказа на първа инстанция, че ЦИК е създала порочни документи за референдума, които да водят до объркване на крайните резултати и тяхното манипулиране. Именно това е довело и до по-ниските резултати при отчитане на гласувалите за последното всенародно допитване. С официално писмо от Министерски съвет признаха, че държавата е купила по-малко пликове, отколкото бюлетини. Тя беше тази, която застана твърдо зад референдума и беше убедена, че съдът трябва да се произнесе в полза на националното допитване. Дали поради тази причина или не, но през последните два месеца магистратите направиха всичко възможно, за да се отърват от зам.главния прокурор, дори с цената на огромен скандал.

На следващо заседание на ВАС - на 11 май съдиите отново се събраха, но случайно или не Съдебната палата беше евакуирана след сигнал за бомба. Взривно устройство така и не беше открито, но и магистратите не си свършиха работата. Намериха си поредното прекрасно оправдание. Според изявленията, тогава делото трябваше да се насрочи за "най-близката удобна дата". Та тази най-удобна и близка дата се намери чак на 29 май и то пак не беше обявено решението! Може би пък подобна "случайна бомба" помогна на определени кръгове "да повлияят" върху съдиите за окончателното им решение. В нашата Родина всичко е възможно. Едва ли някой би се зачудил от факта, че съмнителният пакет в сградата на съда не бе поставен там, за да сплаши просто някои неразумен съдия, решил да спазва буквата на закона и да отсъди в полза на референдума. Всички знаем, че подобни "сигнали“ се случват само, когато магистратите трябва да се произнесат по дела от изключителна важност за държавата. Именно, когато се гледаше делото по жалбата на Слави Трифонов, се появи подобна взривна опасност.

Така след "атентата" ВАС насрочи нова "близка" дата - 18 дни по-късно. И пак нямаше решение. На заседанието отново определени среди завихриха скандал с прокурор Петрова, която настоя да чуе записите, когато е увещавана да се откаже от делото.  Възмутителен и дори престъпен е фактът, че в протоколите на ВАС подобно нещо не е записано. Въпреки това от аудиозаписа става съвсем ясно, че Петрова е права и съдиите са се опитвали да я отстранят, защото позицията ѝ не е удобна за развоя на казуса.

Така или иначе, очевидно ясно е, че съдът се бави с делото по жалбата на Инициативния комитет на Референдума. Малко над 11 500 гласа не достигат, за да бъдат въпросите приети в закона от депутатите без промяна. На 30 март съдът отказа съдебна математико-статистическа експертиза да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете във всички секционни избирателни комисии от гласуването на националния референдум. Може би, ако ВАС беше разрешил повторно преброяване дали щеше да има недостиг от 12 000 гласа?!

Сагата с решенията на съда  за референдума е само доказателство за това колко гнила, нефункционираща и пробита е съдебната система у нас. Поведението на магистратите поражда редица въпроси, оставащи без отговор:

КОЙ спъваше делото за референдума?

КОЙ нареждаше на съдиите да забавят решението си?

КОЙ се страхува от националното допитване?

КОЙ е готов да жертва дори Темида, за да угоди на личните си интереси?

КОЙ иска да се отърве от прокурор Петрова, тъй като тя е неудобна за това дело?

КОЙ се страхуваше от паралелно преброяване на всички бюлетини от референдума?

КОЙ се страхува от зам.главния и главния прокурор?

КОЙ си позволява да подправя документи, свързани с един толкова важен казус?

КОЙ би поставил дори бомба в сградата на съда, само и само, за да се забави решението?

КОЙ в края на краищата се страхува от реализацията на решенията на 3,5 млн. българи и ПРОМЯНАТА на системата в България?

КОЙ...?

Всички знаем, че решението на ВАС може да промени напълно политическия живот в България, да ни изправи пред една нова ситуация. И за това очевидно е голямата битка... Битка не толкова за сухите цифри и числа от Референдума, а битка за справедливостта, за закона, за бъдещето...! Ако съдиите се произнесат, че референдумът е валиден, и че от ЦИК не са "преброили правилно“, че са манипулирали, то ще трябва да се проведат нови парламентарни избори по новите мажоритарни  правила, така както пожела суверенът. Ако магистратите спазят закона така както пледира и зам.прокурор Ася Петрова, обявят и признаят волята на българите, то това би означавало, че цялата държава - начело с правителство и ЦИК са се обединили отдавна срещу националното допитване и са го саботирали, в зародиш още. Забавянето, умишлените скандали, манипулациите и дълбоките задкулисни игри обаче сочат друго - статуквото не иска и най-вероятно няма да допусне подобна промяна. Задължителният референдум би срутил напълно плановете на всички знайни и незнайни политически и икономически тарикати, които се намърдаха по един или друг начин във властта и очакват следващите 4 години да си разиграват коня като за последно. Така вече е очевидно и още нещо: Управляващото мнозинство, а защо не и опозицията имат сериозен интерес това дело да потъне в дъното на разбитата ни съдебна система, да се провали, да изчезне, ако може. Всички те пропускат обаче, пропускат и все забравят фактора-институция Слави Трифонов... Защо ли? Скоро и това ще разберем.

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците; Временно спират протестите пред НС. Слави Трифонов: Нищо не е приключило и нищо не е свършило

А дали Темида ще ОТВОРИ  ОЧИ и ще отсъди ИСТИНАТА  предстои да разберем. ИСТИНАТА, СПРАВЕДЛИВОСТТА, СВОБОДАТА... ЗА ИСТИНАТА, СВОБОДАТА И  СПРАВЕДЛИВОСТТА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ-СВЕТЦИ ДАДОХА ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ, ЖИВОТА СИ! В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

Вижте и други материали по темата:

Магистрати атакуват зам.главния прокурор по делото за референдума*

Скандалът с ВАС и решението на референдума се задълбочава

Сигнал за бомба в съда... на делото за референдума на Слави

"Бомба" срещу референдума и 3,5 млн. българи

Уважаеми зрители, спите ли? Времето изтече

ВАС ще се произнесе за референдума на Слави Трифонов до 14 дни

Сляпа и глухоняма ли е Темида за референдума... след бомбата?

Сигнал за бомба прекъсна делото за референдума на Слави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


28332