Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Скок и край... няма ...
Скок и край... няма ли спасение?! >> Експерти: Ако чумата прескочи Балкана, ще пламне цяла България

Скок и край... няма ли спасение?! >> Експерти: Ако чумата прескочи Балкана, ще пламне цяла БългарияЗаради случаите с африканска чума трябва да бъдат унищожени и загробени над 70 000 прасета в България. Причината болестта все още да не е навлязла в Старозагорска област, която е водеща в свиневъдството, е, че заразата просто не е прескочила Балкана.

Tова заяви на разширено заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, предаде БГНЕС.

Експертът обясни, че основен преносител на чумата са домашните и дивите прасета, а начинът да бъде ограничено нейното разпространение е хората, които отглеждат прасета в тип „заден двор”, да си ги заколят, тъй като друг изход в момента няма и съвсем скоро ще преминат към умъртвяване на нерегистрираните прасета.

Един от собствениците на водещи свиневъдни ферми в страната Венцислав Славов обясни, че на територията на Старозагорска област се отглеждат над 190 000 прасета и болестта може да бъде пагубна за цял един отрасъл. Той каза още, че свиневъдната индустрия струва 5 милиарда лева на страната.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/


107616