Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Скрипал предал на MI...
Скрипал предал на MI6 информация за корупция с участието на секретар на Путин

Скрипал предал на MI6 информация за корупция с участието на секретар на ПутинИсторията разказва в книгата си журналистът от BBC Марк ЪрбанБившият полковник от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал, отровен с химичен агент, е предал на британското разузнаване информация за корупционна схема през 1990-те години, която води до бившия шеф на Федералната служба за сигурност и настоящ секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Това се посочва в книгата на журналиста от британската обществена медия BBC Марк Ърбан, който от 30 години пише за службите за сигурност, съобщава The New York Times. Част от книгата е базирана на 10-часовите разговори между Скрипал и Ърбан, както и на интервюта на други офицери от службите за сигурност, сред които и вербовчикът на Скрипал, споменат с псевдоним.

 

Отровителят на Скрипал станал герой с три акции в Крим и бягството на Янукович

Информацията за корупцията във висшите ешелони на властта е "чувствителна", казал Скрипал по време на разговор с Ърбан миналата година. Той споделил още, че военноморски офицер от руското военно разузнаване, който, също като него предавал информация на западните служби и бил заловен, през 2004 г. бил открит мъртъв във военна болница - след разпит от руските спецслужби.

Официално смъртта му била обявена за самоубийство, но липсвали няколко пръста на ръката му - зловещо послание, пише в книгата. 

Самият Сергей Скрипал бе осъден в Русия през 2006 г. за шпионаж в полза на Великобритания. Четири години по-късно бе разменен срещу руски шпиони, в т.ч. известната Анна Чапман, заловени през 2010 г. в САЩ.

 

Починал ли е руският беглец, издал на САЩ шпионката Анна Чапман?

Британското разузнаване заключава, че Скрипал е бил пощаден от същата съдба, защото по време на разпитите му не е споменавал мрежата от корупция, водеща до Патрушев, тогава ръководител на Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ. Патрушев се оттегли от тази длъжност, но остана близо до Путин, изпълнявайки функциите на генерален секретар на руския Съвет за сигурност.

Интервютата със Скрипал са в книгата на Ърбан: "The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy", която излезе на 2 октомври на книжния пазар в САЩ. Те обаче не дават отговор на въпроса защо Скрипал е бил отровен, но обрисуват сравнително пълна картина на живота му като руски шпионин и британски информатор.

 

Скрипал сътрудничел на испанските служби в борбата с руската мафия

Дълбоко разочарован от колапса на СССР и отвратен от президента Борис Елцин, той избягва да положи клетва за вярност към Руската федерация, разказал Скрипал пред журналиста от BBC.

След това през 1992 г. той иска среща с генерал от ГРУ и се опитва да подаде оставка, обяснявайки, че "не иска да служи на новото правителство". Но службата изпитвала отчаяна нужда от квалифицирани офицери, така че не приели оставката и му предложили назначение в Мадрид.

 

Кремъл отказва коментар за връзка между Путин и Чепига по казуса "Скрипал"

Четири години по-късно, като информатор на британското разузнаване - MI6, той предава информация за систематични злоупотреби в щабквартирата на ГРУ в Мадрид, тъй като дисциплината от съветската ера е разхлабена. Скрипал разкрива на MI6 самоличността на някои офицери, които измислят фиктивни бюджетни позиции, след което разпределят средствата и на висши офицери, които "покриват" схемите. 

Великобритания използва информацията на Скрипал, за да помогне на испанското разузнаване да вербува военнослужещия - същият, който през 2004 г. е намерен удушен в болничното си легло. Служителите на MI6 предлагат на Скрипал да го изведат от Русия, но той решава да се върне и два месеца по-късно също е арестуван.

По време на 10-часовите интервюта с Ърбан в къща, пълна с пъзели и модели на кораби на един застаряващ, самотен човек, Скрипал казва, че се страхува да привлече вниманието.

"Това е заради Путин. Виждате ли, ние се страхуваме от Путин", казва бившият полковник от ГРУ.

 

Източник:http://clubz.bg/


77734