Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Скъсана дига на шлам...
Скъсана дига на шламохранилище евакуира квартал на Перник

Скъсана дига на шламохранилище евакуира квартал на ПерникТази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република", съобщава БНР. По информация на bTV жителите на няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани заради тежка авария.

Кварталът е отцепен от полицията. Има и наводнени дворове на къщи. Ключови булеварди в Перник са затворени заради опасност от заливане. Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Карат се камъни, за да се запуши дигата. Има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. Хумни дол.

Трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов са пристигнали в града.

От екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъчни води да попаднат в река "Струма", заявиха от РИОСВ - Перник.


125558