Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Славея Христова: От ...
Славея Христова: От решението на КС за референдума на

Славея Христова: От решението на КС за референдума на "Шоуто на Слави" загуби демокрациятаОтпадането на три от шестте въпроса на референдума, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави", е в полза на ограничаването на свободния политически дебат в обществото и обедняване на демократичния процес. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Славея Христова от Сдружение "Болкан Асист".

Самото решение на Народното събрание беше такова, че лиши депутатите от съдържателен дебат в пленарна зала и ги лиши от тяхната отговорност. Но след това решението на Конституционния съд ме изненада. Очаквах, че ще запази дистанцираност и обективност, защото сами по себе си въпросите не могат да бъдат противоконституционни, те се поставят отдавна от гражданите на България. Независимо кой е инициирал референдума, си заслужаваше тези въпроси да бъдат допуснати до един дебат, защото смисълът на всеки един референдум е преди всичко общественият дебат. Въпросите не могат да доведат до някакви последващи действия. От целия този "кадрил" загуби демокрацията, идеята за повече пряка демокрация в България.

Информационната кампания за евентуален референдум вече е загубила, тъй като няма никакво време, посочи още Христова:

За равнопоставеност на кампанията вече трудно може да се говори, ако не се предприемат конкретни мерки, които да поставят всички участници при равни условия, което вече е късно. 

Ако и този референдум разочарова хората, това ще постави един много негативен отпечатък върху бъдещето на пряката демокрация в България и нейната употреба. 

Цялото интервю на Силвия Великова със Славея Христова чуйте от звуковия файл.

 

Източник: http://bnr.bg/

 


16750