Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави: "Да живее Каб...
Слави:

Слави: "Да живее Кабо Верде!" Страната, която е много по-добре, отколкото България при Борисов 3Вчера нашият министър-председател Бойко Борисов се срещна с премиера на Кабо Верде – Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, а после и с премиера на Унгария – Виктор Орбан.

Задача: Чии са тези думи от вчера: „Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни“? Сигурно ще кажете, че това са думи на Бойко Борисов, особено след като се говори за стабилност. Не, това са думи на премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, и колкото и да е странно, той има повече основания от Бойко Борисов да ги изрече. Сега ще кажете: Защо, бе Слави?

Забележете, Кабо Верде е островна държава в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка. А България е държава в Европа и е член на ЕС. В класацията на международната организация „Прозрачност без граници“, която изследва борбата с корупцията в страните, Кабо Верде е на 38-мо място в света по корупционен индекс. Къде е България? Ами, България... „стабилно“ държи 75-то място! Унгария на Виктор Орбан, която търпи критики за авторитарно управление също е преди България в класацията – тя е на 57-мо място. Всъщност според класацията България показва липса на развитие в относително дълъг период от време по проблема с корупцията и е най-корумпираната страна в ЕС.

Да видим класацията на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“, която пък изследва степента на граждански и политически свободи в страните по света. В тези две категории България получава оценка „2“ от възможни „7“, като най-високата оценка е „1“. За граждански свободи „2“ получава и Унгария, като в доклада изрично се посочва, че държавата на Орбан преди 10 години е изглеждала многообещаваща, а днес върви към авторитарно управление. Сега, може ли да се досетите коя е една от страните с най-високата оценка за граждански и политически свободи? Да, сред тези държави е африканската Кабо Верде! Пак според „Фрийдъм Хаус“ медиите в Кабо Верде са свободни, а в България - „частично свободни“.

В класацията на друга престижна организация - „Репортери без граници“ - България е на 109-то място по свобода на словото (последно място в ЕС), дори Унгария е на 71-во. А къде е Кабо Верде? Тя е на 27-мо място в света по свобода на словото!

Вчера след разговора си с премиера на Кабо Верде, Бойко Борисов заяви, че България има сериозни намерения да инвестира в Кабо Верде, най-вече в сферата на туризма. В тази връзка, искам да се обърна към премиера на Кабо Верде: Уважаеми Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, ако искате да си се развивате добре, не ви трябваме. Но ако толкова държите да инвестираме в страната ви, ще ви кажа какво може да очаквате: Първо, може да ви спретнем една туристическа реклама със Силвестър Сталоун, докато още не е умрял. После може да ви пратим Валери Симеонов да ви затвори няколко дискотеки на плажа ви в Боа Виста, че тая ваш'та звезда Сезария Евора дъни много високо. И не на последно място, може да ви пратим Георгиус Георгиу да ви построи първи, а после и втори лифт към вулкана ви Пико де фого. От нас – т'ва е! Да живее Кабо Верде!

 

 

 


53149