Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: Фина...
Слави Трифонов: Финансовият ни министър или е неук, или лъже за закона за субсидиите

Слави Трифонов: Финансовият ни министър или е неук, или лъже за закона за субсидиитеВ предаването Слави Трифонов направи актуален коментар по скандала с незаконно раздадените на партиите над 6 милиона и половина лева държавни субсидии за 2018 година.

„След като в понеделник изнесохме данни, че партиите и коалициите са си раздали незаконно над 6 милиона и половина лева повече държавна субсидия за 2018 година, настъпи голямо мълчание. Партиите мълчаха, националните телевизии мълчаха, финансовият министър мълча, сметната палата също. Въобще голямо мълчание.
Обаче днес лека-полека мълчанието се наруши, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая. Малко след това финансовият министър – човекът, който дава милионите на партиите от бюджета, даде изявление. Той каза, че законът бил лошо написан и това позволявало да се вземат пари и за гласовете на партиите, които не били прескочили бариерата от един процент. Сигурен съм, че това не отговаря на истината. Четох закона няколко пъти, консултирах се с юристи и ще ви кажа, че законът е пределно ясно разписан и в него е посочено, че субсидията се формира само от гласовете на партиите, които имат право да я получават. Но нека приемем, че финансовият министър е неук и напълно не разбира закона и е решил да вземе пари от всички гласове на партиите и коалициите.
И пак не става ясно защо към субсидията са прибавени и гласовете на независимите кандидати, както и гласовете от протестния вот от графата “не подкрепям никого”. В закона се говори само за гласове на партии и коалиции. Никъде не се говори за гласовете на независимите и на неподкрепящите никого. Прибавянето им е абсолютно, безапелационно нарушение.

Ще ви припомня, че без гласовете на независимите кандидати и гласовете “не подкрепям никого”, субсидията би била 37 681 952 лева. А това е с 1 022 620 лева по-малко. Тоест, дори и министърът да се е объркал, което е странно, но дори и да се е объркал, пак е дал незаконно 1 022 620 лева повече. А иронията е, че когато е гласуван законът, тогавашният депутат – сегашен министър на правосъдието – Данаил Кирилов каза следното: “правим тази промяна, да се премахне всякакво съмнение, че от гласовете, които са от протестния вот, могат да се получават каквито и да са средства от партиите“. Изводът е следният – или министърът на финансите е напълно юридически неграмотен, или съветниците му са такива, или лъже съзнателно. И трите опции са страшни.“ – коментира Слави Трифонов.

Водещият обърна внимание и на реакцията на БСП. „Днес на пресконференция заместник-председателят на БСП Кирил Добрев е казал, че те не трябва да отговарят на този въпрос как са получили повече пари, защото не били участници в процеса. Какво излиза – не са участници в процеса, но са взели 2 132 754 лева повече. Дотук добре. Уважаеми зрители, сега чакам какво нелепо обяснение ще дадат и така наречените “патриоти”, така наречените “родолюбци” и така наречените борци за “права и свободи”, каза Слави.

 

ВИДЕО

 

Цялото предаване от 22 май 2019 г.

 

Източник: https://www.slavishow.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Политическо съзаклятничество! >> Партиите взели 6.5 млн. лв. повече заради несъвършен закон

Да подкрепим Слави! Бойко, на теб не ти ли омръзна да лъжеш!? Не ви ли омръзна да грабите?!

Слави Трифонов: Тази държава си отива и всеки заминал струва по 10 лева

Гл. прокурор С. Цацаров иска проверка на скандалните факти изнесени от "Шоуто на Слави" за надзета партийна субсидия


100276