Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: Къде...
Слави Трифонов: Където няма роби, няма тирани! Ето как ще стане! С чакане и дреме ми на х*я - няма да стане!

Слави Трифонов: Където няма роби, няма тирани! Ето как ще стане! С чакане и дреме ми на х*я - няма да стане!Онзи ден бях до Плевен и се видях със сестра ми Петя. Тя ми разказа една случка, която може да ви се стори незначителна. Даже може да кажете, че това, което й се е случило е нормално. И точно в това ще е проблемът.

На сестра ми й се е доял хотдог и влязла в голяма търговска верига, където има и щанд за хотдог.

- Нямаме хотдог, щото свършиха питките - казал продавачът на щанда.

- Нямате питки и затова няма хот-дог?

- Няма.

- Добре де, в магазина сме, отидете да купите питки, аз ще ви изчакам - предложила любезно сестра ми. 

- Няма.

- Нали сте щанд за хотдог? Купете питки, на мен ми се яде хотдог.

- Дреме ми на х*я! - отвърнал накрая гордо продавачът.

 

“Дреме ми на х*я”. Ако този израз се отнасяше просто до една конкретна случка с един плевенски продавач на хотдог - нямаше дори да си заслужава коментар. Проблемът е, че “Дреме ми на х*я” е израз, който се разраства като епидемия сред българите. Всеки ден, навсякъде е “Дреме ми на х*я”.

 

В една от любимите ми книги - „Пътеводител на галактическия стопаджия“, главният герой търси отговор на въпроса „какъв е смисълът на живота“. Според Дъглас Адамс, авторът на книгата, отговорът на въпроса е 42. Ако Дъглас Адамс беше роден в България и беше наш съвременник, щеше да напише следното: „Отговорът в България на въпроса „какъв е смисълът на живота“ е „Дреме ми на х*я“.

 

През 2002 г. в книгата “За стърчането” споделих, че един израз по жесток начин боде очите и сърцето ми. Изразът “Знаеш как е”. “Това са трите гадни думички, с които си служи всеки българин, който се страхува, който дава или взима подкупи, оправдава бездействието си и слабостта, робува на нежеланието да преследва мечтите си и да променя света около себе си”. Това споделих тогава. 2002 г.! Оттогава до днес това злокачествено “Знаеш как е” се е развивало и е растяло... и вече е “Дреме ми на х*я”. “Дреме ми на х*я” - огромният тумор, който разяжда общността. И заради който няма общност.

 

Всъщност, в повечето случаи “Дреме ми на х*я” не се изрича на глас, но ти го виждаш - дреме му на х*я. Да, има такива хора. Например, живее на 10-ия етаж и след като изяде буркана с месо от село, хвърля буркана през терасата. Долу може да утрепе някого, но - “Дреме ми на х*я”.

Или пък на пътя - вие стоите в трафика на магистралата заради ремонтите, наредили сте се, както изискват правилата, а той, тарикатът, профучава през аварийната лента. Може да утрепе някого, но - “Дреме ми на х*я”.

И никой нищо няма да му направи, защото този, който трябва да му направи нещо, също си е казал “Дреме ми на х*я”.

 

„Дреме ми на х*я“ не се среща само сред тарикатите, дори по-вредно е онова „Дреме ми на х*я“ у онази огромна група българи, завладени от непукизма и нихилизма.

Как реагират тия българи, например, на събитията от последните дни?

- Посред зима бетонират плажове на Черноморието; изсичат се гори, които „по характер са гори, но по документи са нещо друго“; разорават се дюни, щото пречат на нечия гледка - „Дреме ми на х*я“.

- За едночасова програма по откриване на европейска столица на културата се харчат 3 милиона лева пари на данъкоплатците. Но пък няма кой да купи къщата музей на Яворов за 1,4 млн. лв. - „Дреме ми на х*я“.

- Изпариха се преките чужди инвестиции – за 2018 г. те са около 800 млн. евро, като през 2008 г. са били над 6 милиарда евро. А същевременно затвори и най-големият производствен завод на „Булгартабак“ в Благоевград - „Дреме ми на х*я“.

- Проверката за подарения от кръстника апартамент на финансовия министър Горанов приключи, но е тайна - „Дреме ми на х*я“.

- Прокуратурата отказа да повдига обвинение на Московски, не бил длъжен да знае как се управлява моторна шейна - „Дреме ми на х*я“.

- Обвиняват журналистка, че е прала пари от КТБ. Тя е знаела за престъпленията в КТБ, а държавата, която държеше парите на дружествата си в същата банка – нищо не е знаела - „Дреме ми на х*я“.

- Съдът оправда всички по делото „Алабин“, щото са били разчистени доказателствата.

 

Две момичета загинаха под срутилата се сграда - „Дреме ми на х*я“.

- Няма да има машинно и електронно гласуване, не е ясно въобще ще има ли честни избори - „Дреме ми на х*я“.

- Имаме ниска раждаемост и се стопяваме - „Дреме ми на х*я“.

Освен това – оглавяваме всички негативни класации в ЕС, а нерядко и в Европа – класации по корупция, свобода на словото, по независимост и ефективност на съдебната система, по качествено образование, здравеопазване. Пенсионерите с нищожните си пенсии пък умират от глад и унижения. Даже ги бият в собствените им домове, за да им вземат и последните 20-30 лв. Но - „Дреме ми на х*я“.

 

Вие си решавате. Вие ще живеете в тази държава. От вас зависи да я направите такава, каквато искате. Ако чакате някой друг да ви я направи, докато вие си казвате „Знаеш как е“ и „Дреме ми на х*я“ - няма да стане.

 

През 2002 г. в „За стърчането“ споделих и това:

„Само едно нещо има значение, което трябва да се набива от най-ранна възраст в главичките на малките българи - „където няма роби, няма тирани!“ От най-ранна възраст и 500 години от тук насетне! Не „Знаеш как е“, а „Ето как“!

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Има тенденция за опасно самозабравяне на властимащите! И за тях ще светне синята лампичка!

Слави Трифонов: Мястото ни по свобода на словото е в левия ъгъл - място, което е "Ееей", медии, които са "Уааау"

Какви бойни самолети трябват на България. Слави Трифонов разговаря с военните пилоти Любен Лозанов и Станислав Пешев. ВИЖТЕ ВИДЕОТО >>

Слави Трифонов: Не ви ли пука как се харчат нашите пари

Къде сте, управници...?! Къде сте, магистрати...? България иска изпълнение на своя референдум!

Елена Йончева пред Слави Трифонов: В България проблемът не е корупцията, а грабежът

ВИЖТЕ „Шоуто на Слави“ от 15 януари 2019 г. >> Основна тема са изхарчените държавни пари за откриването на „Пловдив – европейска столица на културата“.,

 

 


 


88208