Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След като Ангелова б...
След като Ангелова благодари 2 пъти на Борисов, обяви, че ще се рекламираме... и с ниския брой заразени

След като Ангелова благодари 2 пъти на Борисов, обяви, че ще се рекламираме... и с ниския брой заразениСтартирали сме нашата кризисна рекламна кампания, така че ниският брой на заразени и починали от COVID-19 се приема изключително позитивно от всички и ние трябва максимално да се възползваме от навременните мерки на правителството. Това каза пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя съобщи, че от 1 юни отварят заведенията на закрито. Ангелкова увери, че контролът ще бъде изключително строг.

В понеделник министърът съобщи, че 17 плажа по Черноморието ще предлагат шезлонги и чадъри на нулеви цени. Днес тя посочи, че 23 плажа ще са с безплатни плажни съоръжения. На останалите плажове, за които има сключени договори, цените ще варират от 1 до 5 лева. Ангелкова добави, че ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.  

Министърът уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също.

По повод изравняването на пясъчните дюни в Ахтопол и дали има нарушение, Ангелкова заяви, че ще има проверка и ако бъде установено нарушение, ще последват санкции. 

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове, обяви ден по-рано Ангелкова в Слънчев бряг след работно посещение по Черноморието,  Така от 132 плажа общо със сключени договори, 23 ще са с нулеви цени, а за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв. Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев. Балчик - 1,5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв. 

Министърът обяви, че всички стопани на плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за чадъри и шезлонги. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв. "Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях", коментира Ангелкова. 

До 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза Ангелкова и припомни, че през този януари прогнозите били за 10%  ръст в туризма. "Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт", подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя в понеделник. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

2 тунела, кръгово на 2 етажа и естакади довършват околовръстното ...

Разширеното околовръстно ще преминава кръстовището с булевард “Цар Борис Трети” на това място с естакада. Останалите участници в движението ще спират пред светофарите.

Снимка 24 часа

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Николина Ангелкова: От 1 юни ще отворят заведенията на закрито

Проверяват сигнала за унищожените пясъчни дюни на плажа в Ахтопол

А властта обещаваше всичко безплатно!>> 17 от 132 плажа с безплатни чадъри и шезлонги :

Концесионерите казват цените на плажните принадлежности

Колко струват тоалетите на министър Ангелкова? (видео)

Хотели бият отбой: няма да отворят при заетост под 20%

Ще спасят ли британците туризма ни в Слънчев бряг?

Кампания "Преоткрий България" ще рекламира вътрешния туризъм

Безпаметност! >> Ангелкова: Може да се рекламираме с малкия брой заразени

 

 


126650