Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / След като протестите...
След като протестите стихнаха >> От януари до сега цените на горивата се вдигат

След като протестите стихнаха >> От януари до сега цените на горивата се вдигатЦените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам, предава Нова тя. В началото на годината поскъпването е било минимално - с 1 стотинка. На 1 януари литър от най-масовия бензин се е продавал за 1,95 лв., а 30 дни по-късно цената е била 1,96 лв. Същото незначително покачване наблюдаваме и при дизела – от 2,15 лв. в началото на януари до 2,16 лв. в края на същия месец.

Не е такава картината през февруари обаче. Тогава поскъпването е с 12 стотинки и при бензина, и при дизела. Докато в началото на месеца литър от А-95 се е продавал за 1,96 лв., в края цената достига 2,08 лв. Покачване, но с 6 стотинки през февруари има при газа – от 0,92 до 0,98 ст. за литър.

През март бензинът е поскъпнал с още 5 стотинки – до 2,13 лв. за литър, дизелът – с 4 стотинки – до 2,32 лв. за литър, а газа - с 3 стотинки – до 1,01 лв. за литър.

Ако трябва да обобщим - за три месеца горивата са поскъпнали с почти 20 стотинки. Според експертите поскъпването се дължи основно на покачването на цените в световен мащаб.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/


95287