Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / След обществен натис...
След обществен натиск и възмущение! >>

След обществен натиск и възмущение! >> "Бул инс" все пак ще плати обезщетения за катастрофата край СвогеЗастрахователната компания "Бул инс" е готова да преразгледа решението си да не изплаща обезщетения на близките на загиналите в катастрофа с автобус край Своге миналата година. Най-вероятно ще се вземе решение да бъдат изплатени по минималните по закон от 50 хил. лв. на загинал, въпреки че от дружеството считат това за неправомерно, съобщи "Капитал", като цитира свой източник.

 

Причина за промяната на позицията е оказаният обществен натиск, включително и през регулатора - Комисията за финансов надзор, който се отразява негативно върху корпоративния имидж на компанията, както и на целия застрахователен пазар, отбелязва изданието.

 

Сред проверка на Комисията за финансов надзор (КФН) вчера стана известно, че "Бул инс" е дала на трима души по 10 лева. КФН задължава дружеството да плати обезщетения по сключената застраховка "Злополука" в предвидения размер до 50 хил. лв. за всеки пътник. Според експерти обаче КФН не е в правомощията си да налага принудителни административни мерки с такъв текст, тъй като това е превишение на правомощията, а дали една щета подлежи на изплащане или не е обект на съдебен спор. 

При инцидента през август миналата година загинаха 20 души. Прокуратурата първо повдигна обвинение на шофьора на автобуса, а по-късно и на 7 души – длъжностни лица. Сред тях са членове на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и бившият директор Светослав Глосов, който подаде оставка през януари.

 

От от застрахователната компания казаха, че има липсващи и фалшифицирани документи и ако не е било решението на КФН, е нямало да платят нищо. Според изпълнителния директор на "Бул инс" Стоян Проданов липсват доказателства, че автобусът е извършвал обществен превоз на пътници.

 

В разпратено до медиите съобщение Комисията за финансов надзор обявява, че днес сутринта била проведена среща между ръководството й и представители на "Бул инс". "Комисията провокира диалог със "ЗД Бул инс" АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка "Злополука" на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге", пише в съобщението.

 

По информация на "Капитал" в рамките на днешния ден ръководството на "Бул инс" ще проведе заседание, на което ще преразгледа решението си за отказ от плащане на обезщетения за катастрофата край Своге. Това означава, че най-вероятно компанията ще преведе суми на претендиращите да получат плащания близки. Вероятно обаче "Бул инс" няма да се откаже от съдебните си претенции, като, ако след време тя спечели, ще може да претендира да й се възстановят.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Тази държава си отива и всеки заминал струва по 10 лева

Позор! >> "Бул инс": Не се изплащат застраховките за Своге, защото не е извършван обществен превоз

 100195