Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След призиви от прав...
След призиви от правозащитници и Манолова, Президентът налага вето над извънредният закон: Гладът ще надделее над страха!

След призиви от правозащитници и Манолова, Президентът налага вето над извънредният закон: Гладът ще надделее над страха!



Президентът Румен Радев ще обяви вето върху част от разпоредбите на закона за извънредното положение, внесен от ГЕРБ и одобрен от парламента миналия петък.

В изявление по темата държавният глава предупреди, че законът може да се превърне в "прелюдия към безконтролно упражняване на властта".

"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура, и то в условието на динамична проява на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение", обясни Радев. 

Другият му аргумент е, че не се обръща внимание на социално-икономическите последици от пандемията. "Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът. 

Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти.

Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси консенсус межуд всички отговорни инситтуции, а не решенията да се вменяват единствено на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова призова Радев да наложи вето върху текстовете за пределни цени на всички продукт

171 са установените носители на коронавирус в България

Чия воля изпълнява министър Кирилов с искането за ограничаване на права

Хаос и неяснота вместо реални мерки! >> Парламентът позволи военните да излязат по улиците

Циркът в парламента >> Депутати спорят кой по-по-най спазва мерките срещу коронавируса (Галерия)

Трета жертва на коронавируса у нас - почина жена на 80 г.

Управляващите се отказаха от наказанията за лекари

11 позитивни проби днес - заразените са вече 62-ма

 

 


123108