Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След толкова напъни....
След толкова напъни...,Бойко пак смени курса >> България е поискала отлагане на влизането на чакалнята на еврозоната

След толкова напъни...,Бойко пак смени курса >> България е поискала отлагане на влизането на чакалнята на еврозонатаВлизането на българския лев в чакалнята за еврото - валутния механизъм ERM II, най-вероятно ще се отложи с няколко месеца след обявения краен срок 30 април.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНР. И в предишния състав на ЕК, и сега Домбровскис е сред най-близките съмишленици на българското правителство по пътя към еврото. Реално обаче решението за ERM II не зависи само от него, а от гласовете на държавите в Еврогрупата плюс Дания и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Зам.-шефът на ЕК бе помолен да коментира думите на премиера Бойко Борисов от преди няколко дни, че управляващите "няма да насилват" влизането на България в чакалнята за еврозоната, защото народът не е напълно убеден.

"Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно", каза Домбровскис пред националното радио.

По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане.

На 29 юни 2018 г. в писмо до евроинституциите българското правителство пое шест ангажимента като условие България да бъде приета в "чакалнята" за еврозоната. В резултат, на 12 юли 2018 г. България получи политическо обещание от евролидерите да влезе в един и същи ден в ERMII и Банковия съюз на ЕС, ако изпълни условията. Според графика, който тогава България сама си постави, това трябваше да стане до юли 2019 г.

Впоследствие крайният срок се отложи за есента на 2019 г., а след това - за 30 април 2020 г.

Не е ясно дали поредното отлагане, анонсирано от Борисов, се дължи на искрено намерение да убеди обществото в ползите от еврозоната или на друга причина, например сигнали, подадени от европартньорите за непълна готовност на България за голямата стъпка. Едно от условията за влизането в ERM II до 30 април бе две от българските банки - ПИБ и Инвестбанк, да увеличат капитала си достатъчно, за да отговорят на пропуските, разкрити при проверката на активите и стрес тестовете на ЕЦБ през 2019 г. Не е ясно дали този процес ще приключи до 30 април.

Общественият дебат за присъединяването към ERM II и еврозоната тръгна заради поисканата от ЕЦБ промяна в Закона за БНБ, свързана с фиксирания курс на лева. Мярката породи дебат между политици, експерти и граждани за ползите от еврото и цената, която България трябва да плати, за да бъде допусната във валутния съюз.

Пред БНР Валдис Домбровскис потвърди, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с настоящия си валутен курс. Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените, каза еврокомисарят.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Емилия Милчева: Борисов бяга от предсрочни избори и затова отстъпи за еврозоната

Борисов се простреля сам в крака за еврото

Тарикатлъци! >> Борисов пак направи завой и вече не бърза с еврото


121906