Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Служители на МВР изл...
Служители на МВР излязоха на протест

Служители на МВР излязоха на протестНа професионалния си празник десетки служители на МВР излязоха на протест пред Министерски съвет с искане за по-високо заплащане на нощния труд. В момента униформените получават 25 стотинки на час.

 

Протестиращите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата. От синдикатите сигнализираха и за проблеми с изплащането на извънреден труд за последното тримесечие, съобщава БНТ.

 

Илия Кузманов, зам. председател на УС на СФСМВР  коментира, че по техни изчисления, без претенция да са съвсем точни, са нужни  около 40 милиона годишно, при максимална сума от 2,50 лева.

 

"Ние в момента сме склонни и на сума от 1 лев като първа стъпка. Ние не сме сами в искането си, заедно с четири организации сме, и окончателното ни искане е за механизъм, който да доведе до 2,50 лева", заяви още Кузманов.

 

Протестиращите униформени показаха копие на писмо от 1942 година, с което началникът на пощата в малкия български град Златоград иска увеличение на дажбата хляб на трима негови служители, които работят и през нощта, съобщава БГНЕС.

 

„Българи, говорим за Втората Световна война. Говорим не за България в ЕС, а за България в купонна система по време на войната. И сега ли за една нощна смяна ще получаваме една допълнителна дажба хляб?“, попита председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

 

Той подчерта, че протестиращите ще настояват за увеличение на минималното възнаграждение за нощен труд за всички държавни служители, които го полагат, а не само на полицаите. Валентин Попов припомни още, че в някои отрасли на частния сектор въпросът е решен с колективни трудови договори, а в тази връзка попита: „Пак ли държавата ще е най-лошият работодател?“.

 

„Няма да обяснявам всичко това на министъра на вътрешните работи, защото той е минал през цялата йерархия на системата и е положил достатъчно нощен труд, за да знае за какво дума. Нямам намерение да го обяснявам и на министър-председателя, защото в началото на кариерата си и той е имал удоволствието да се потруди през нощта“, каза пред протестиращите Попов.

 

Източник: https://mobile.frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

И да излъжат не могат >> Маринов за по-скъпия нощен труд на МВР: Воля има, но трябват средства

Бунт до дупка >> Полицаите излизат на протест заради ниско заплащане на нощния труд

Полицаи готвят протест заради неспазени обещания

След гафа с нощния труд на полицаите, Младен Маринов обеща да търси пари

Полицейски синдикат скочи срещу решение на Маринов да намали цената на нощния труд

Наливане на милиони от пусто-в празно! >> Увеличават бюджета на МВР с 3 млн. лева заради проекти за присъединяването към Шенген

МВР - хем с най-голям бюджет, хем все така си получава дарения

 

 


105349