Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Социолог: Пазаруване...
Социолог: Пазаруването на гласове става по улиците на открито, страшна шизофрения

Социолог: Пазаруването на гласове става по улиците на открито, страшна шизофренияОчаквам оспорвани балотажи на повечето места, заяви пред БНР социологът Кънчо Стойчев от „Галъп Интернешънъл“.

По думите му има места, където 1/3 от вота е контролиран:

„Първият тур протече в относително спокойна обстановка, като че ли всичко беше нормално. Ние работихме в цялата страна и имахме на терен хиляди наблюдатели. Това, което разказват колегите на терен, е покъртително, не защото има вече познатата практика на купуване на гласове, а защото за първа година никой даже не се крие. Пазаруването на гласове става по улиците и площадите на открито, ставките се вдигат, има едно наддаване. Става дума за повсеместно.

 

За съжаление, става дума и за столицата. Заболяването е много тежко, защото като че ли българите започнаха да приемат това за нормално, т.е. ненормалното за нормално. Това е страшна шизофрения. Мащабът е такъв, че имаме случаи и то не като изключение, а като че ли като по правило, особено в населени места, които са около 50 хил. гласоподаватели, всъщност 1/3 от вота е контролиран. Всички партии са в един кюп“, обясни Стойчев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Той не очаква на втори тур по-висока избирателна активност.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


115726