Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Социолози за вътрешн...
Социолози за вътрешна употреба: Фандъкова отнася Манолова с 44:19. Не, Мая бие Данчето с 5%

Социолози за вътрешна употреба: Фандъкова отнася Манолова с 44:19. Не, Мая бие Данчето с 5%Омбудсманът Мая Манолова е политикът с най-високо доверие в София - тя получава одобрението на половината от хората в столицата. На второ място е президентът Румен Радев с 45 на сто, а на трето кметът Йорданка Фандъкова, към която положително отношение имат 44% от софиянци. 

ГЕРБ и БСП са на практика с изравнени позиции в столицата - разликата между тях е около 2% в полза на партията на Бойко Борисов, но цифрите са в рамките на грешката, която е възможна при всички социологически проучвания. Цитираните данни са от изследвания на социолози за вътрешна употреба на двете най-големи партии. 

Според данните за ГЕРБ Мая Манолова е най-одобряваният политик в София с действията си в момента, но не и като кандидат за кмет на столицата. Хипотетична битка между нея и Фандъкова на местния вот наесен би завършила със съкрушителна победа за настоящият кмет при резултат 44,2 на 19,4 на сто. Общо за другите кандидати в надпреварата ще гласуват пак 19,4 на сто, а 17% изобщо нямат намерение да отидат до урните. 

Четвъртата по популярност в София - Елена Йончева, водач на листата на БСП за евровота, ако се беше изправила срещу Фандъкова за кметския стол щеше да получи 6,5 на сто подкрепа, а резултатът на сегашния кмет да скочи над 48%. Броят на негласуващите остава без промяна. 

Според социологическото проучване за БСП обаче Мая Манолова ще победи с 5% Йорданка Фандъкова. Омбудсманът ще получи над 35%, а кметът над 30 на сто. 

За драстичните разминавания в прогнозите за местния вот в София и от двете партии нямат обяснения. 

Засега нито Мая Манолова, нито Йорданка Фандъкова са обявили официално, че ще участват в надпреварата на местните избори в София. 

 

Източник: https://offnews.bg/politika/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Затишие... пред буря! >> Мая Манолова за кметската битка в София: Не е честно да ме въвличат в политически сценарии

Ще стане ли Мая Манолова кмет на София?

 

  


96162