Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Спаси София представ...
Спаси София представи свое предложение за нов модел за разпределение на средствата от Синя и Зелена зона

Спаси София представи свое предложение за нов модел за разпределение на средствата от Синя и Зелена зонаГражданската организация Спаси София представи свое предложение за нов модел за разпределение на средствата от Синя и Зелена зона за паркиране в София. Според него събираните ежегодно около 50 млн. лв. трябва да бъдат по равно разпределяни в три направления - 34% от парите да отиват за строителство на нови многоетажни и подземни паркинги, 33% за подобрения на градския транспорт и 33% за ремонтиране на уличната инфраструктура в кварталите, в които съществуват зони за платено паркиране.

“Център за градска мобилност е институцията, натоварена с отговорната задача да управлява паркирането в София, но вместо да работи за дългосрочно и устойчиво решение, просто чертае паркоместа с боя по асфалта. За последните 10 години, въпреки че се събират по 50 млн. лв. на година, няма построен нито един нов публичен гараж или многоетажен паркинг. Тази незаинтересованост и безотговорност от страна на ръководството на това дружество не бива да продължава - гражданите трябва да получават видими и ясни резултати срещу своите такси и данъци”, заявява Борис Бонев от организацията и допълва, че с предложената концепция се цели не само спиране на изтичането на милиони от ЦГМ, но и по-прозрачно изразходване на парите на софиянци.

Според активистите само постоянното инвестиране в комплексна и модерна инфраструктура ще сложи ред в паркирането както в центъра, така и в кварталите и ще освободи улиците и публичните пространства от паркирани автомобили. Допълнителните средства за градския транспорт пък ще позволят увеличаване на транспортната задача, което означава повече превозни средства по линиите, по-кратки интервали на движение и нови линии. Така, на пътуващите няма да им се налага да чакат понякога и по над 20 минути дори по основни линии. Лошото състояние на кварталните улици е третият проблем, който много по-бързо може да бъде решен, ако допълнителни 15 млн. лв. се отделят всяка година за техен ремонт, с фокус върху тротоарите и осветлението.

РЕДАКТОР: МИЛЕНА СЛАВКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/society

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Мародерство! >> Столичните паяци вдигат по 200 коли... на ден!

Още Златни зони! Още герберски рекет! (ОБНОВЕНО)

Движение „ДНЕС“ отдавна води тази битка* >> Жители на Възраждане протестират срещу зелената зона

„ДНЕС“ алармира от години* >> Къде са 50 млн. лв. от Синя зона в София?

 

 


 


86161