Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Спасителят в поредна...
Спасителят в поредна битка за възстановяване на правдата: >>   Борисов се намеси! Преференциите остават! Почва процедура за избор на нова ЦИК! (ВИДЕО)

Спасителят в поредна битка за възстановяване на правдата: >> Борисов се намеси! Преференциите остават! Почва процедура за избор на нова ЦИК! (ВИДЕО)Премиерът Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия

Въпросът с преференциите в Изборния кодекс ще бъде преразгледан, ще бъде избрана и нова Централна избирателна комисия.

Това се разбра на пресконференцията след спешното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана от премиера Бойко Борисов.

Борисов застана пред медиите заедно с депутата от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков, който го призова да се намеси, за да бъде преразгледана преференцията. Това стана още в петък, когато промените в Изборния кодекс бяха одобрени на среднощно гласуване.

 

Преференцията остава, въпреки че не сме преглътнали Костинбродската афера. Започва и процедура за избор на нова ЦИК, обобщи пред медиите резултата от заседанието на Изпълнителната комисия Георги Марков. Той взе думата пръв.

 

„След 3 месеца предстоят поредните европизбори – много важни за Европа и за България. Идеята на ГЕРБ е основната тематика в тази предизборна тематика да бъде каква Европа искаме и каква България нея. Искаме да припомним на българските избиратели, което се случи в последната година и половина. В 30-ата юбилейна годишнина на българския преход България успя да стане с една глава над останалите балкански страни и лидер на Балканите. По време на европредседателството ни българският премиер докара тук 28 министър-председатели, вкарахме балканската тема в дневния ред на Европа, нашият премиер накара Тачи и Вучич да си стиснат ръцете и т.н.“, заяви Марков и посочи, че такъв успех България никога не е имала. 
„Затова не искаме този успех да се подменя с промените в изборното законодателство. ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. български избиратели“, обясни Марков. „Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции“, каза още той. „Другите ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство“, заяви Марков по адрес на БСП. На заседанието на Националния съвет на социалистите в неделя бе решено червените депутати да напуснат парламента, ако скандалните промени в Изборния кодекс не бъдат преразгледани. 

„За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен,че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, продължи Марков. „Ние тия работи не сме ги забравили, но гледаме напред. Нашият премиер е достатъчно знаят, за да обръща глава назад“, каза той. 
Марков посочи, че оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила. „Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никакво в Европа. А държавният глава каза, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота. Оттук нататък говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ“, заяви той.

 

Говорих с колегата Цветанов, каза Борисов в началото на изявлението си.

Издебват ме когато съм в чужбина и тогава създават напрежение, каза по адрес на опозицията Борисов.

Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза,, че ни извиват ръце - не, отсече премиерът.

Според него Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ".

В петък промените в Изборния кодекс минаха, след като ДПС осигури кворума в пленарната зала. Това стана, след като Цветан Цветанов отиде на консултации в стаята на движението.

 

Очаквайте подробности!

 

 

  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Въпросът сега е: Кога любените и любещите ще си разменят позициите?

Ако не паднат промените в Изборния кодекс, пада правителството! (ОБНОВЕН)

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Изборният кодекс на коалицията ГЕРБ - ДПС обръща каруцата на властта! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

Долу ръцете от преференцията (и една-две идеи как да я подобрим)

Томислав Дончев: Факт е, че получаваме подкрепа от ДПС

 

 


90198