Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Спящи терористични к...
Спящи терористични клетки има в 60 страни по света

Спящи терористични клетки има в 60 страни по светаТака наречените спящи терористични клетки съществуват в повече от 60 страни по света, включително и в Русия и други от страните от Общността на независимите държави (ОНД). Това съобщи на пресконференция Владимир Григорьев, началник отдел в Антитерористичния център на страните от ОНД.

„По някои експертни оценки т. нар. спящи клетки съществуват в повече от 60 страни по света. Русия и други държави от ОНД не са изключение“, каза той.

Според Григорьев спящите клетки се фформират от хора, върнали се в родината си от страни, в които се водят бойни действия. Той отбелязва, че за страните от ОНД не е характерно централизираното и организирано пристигане на оцелели при боеве групировки
Григорьев отбеляза, че екстремистите проникват по различни начини, включително и чрез бежанския поток.- Около 30% от участниците във военни конфликти се връщат в родината си и „именно тези субекти формират нов тип терористична дейност – нискобюджетен тероризъм, който е свързан не само с проникването на екстремистите в страната на заминаването си, но и с вербуването за терористичните структури на граждани, напуснали страните, в които се водят бойни действия.

Голяма част от интернет ресурсите за привличане на участници към терористични организации се намират в Европа, заяви на конференцията председателят на научнотехническия съвет към Антитерористичния център на ОНД Мариана Кочубей. Тези данни били получени след анализ на информационното поле. „Поради това, когато говорим, че се намираме в информационна война, това не е само фраза. Срещу нас наистина се води информационна война.“

 
Кочубей също така прогнозира увеличаване на ръста на терористични прояви сред младежта в близко време. „Според нас в близка перспектива е възможен ръст на терористичните прояви сред младежта“. По нейните думи стремежът към социална справедливост е ключ при привличането на младежите към терористични организации. Тя обърна внимание на превърналия се в реалност ръст на прояви на неонацизъм и антисислямски радикализъм.

 

Източник:https://www.actualno.com/

 

80087