Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Споделено в приемнат...
Споделено в приемната на „ДНЕС“ мнение за пловдивските съдилища

Споделено в приемната на „ДНЕС“ мнение за пловдивските съдилищаДенят на отворени врати на пловдивските съдилища  тази година бе една инициатива, от която се възползваха мнозина студенти по право и граждани и на която присъстваха  и представители на различни медии.

 

Ето какво сподели по този повод в приемната на „ДНЕС“ в Пловдив София Танева, която нееднократно е ползвала консултациите на нашите юристи - доброволци, по различни казуси:

 


Отправих запитване как, кой и къде контролира законосъобразността на съдебните решения?

 

Отговорът на председателите на ПОС и ПАС беше, че се контролират само ПРОЦЕДУРНИ нарушения, но не и СЪДЪРЖАНИЕТО, нито ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТТА на съдебните решения!

             

Запитването отправих по повод съдебно решение, което противоречи на съдебната практика на ВКС, на чл.444 т.7 от ГПК и на здравата логика, тъй-като в едно изречение от решението се изразяват две противоречиви твърдения.

 

Европейско право и неравнопоставеност на страните при вземане на съдебните решения, са тема ТАБУ в пловдивските съдилища.

Според отговорите от страна на председателите на пловдивските съдилища, пролича недвусмислено, че каквито и незаконосъобразни решения да се постановят от техните съдии - няма кой да ги контролира.

 

Има съдилища, които прилагат Европейското право, но ние нямаме право на избор, който да ни гарантира ефективен и безпристрастен съдебен процес.

 

Пловдивските съдилища са известни като най-мракобесните, с най-много спечелени срещу тях дела в Страсбург и Люксенбург , сподели в заключение в приемната на "ДНЕС" София Танева

 

 

31.10.2013

 


1382