Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Споразумение за поли...
Споразумение за политическа почтеност и толерантност - Търговище 2011

Споразумение за политическа почтеност и толерантност - Търговище 2011"Targo Media" - Шестима от кандидатите за кмет на Община Търговище днес подписаха споразумение за честна и толерантна предизборна кампания. Инициативата е на гражданското сдружение ДНЕС и се проведе в 14:30 часа. Времето не е избрано случайно. В същия час, в София, се подписва същото споразумение между кандидатите за президент. 

Да положат подписите си бяха дошли Димитър Димитров (Атака), Красимир Мирев (БСП), Красимир Русев (СПС Защита), Светлозар Панайотов (БНРП) и Станьо Александров (РЗС). Шестият е Тунчер Кърджалиев (ДПС), който е подписал проект на споразумението. Заради депутатски ангажимент в столицата, той не можа да разпише официалния документ. Кърджалиев увери, че в петък ще се срещне с представителят на ДНЕС Веселин Бонев, за да се разпише той. 

С подписването на споразумението кандидатите заявяват, че са готови да застанат честно и открито пред гражданите на Общината и потвърдят своята непримиримост към пороните изборни практики. 

След подписването на споразумението кандидат-кметовете споделиха някои свои виждания за кампанията. Изказванията дойдоха в отговор на въпрос, дали очакват, въпреки споразумението, да има нечестна игра и удари под кръста.

”От около две седмици забелязах на вестникарския пазар едно ново издание, което се вижда с кого е свързано. Очаквам да „преиграят”. През 2003 г. имаше нещо подобно, наречено „Интрига”. Там излязоха изключително мръсни поръчки. Ако и новото издание тръгва по този път ми се иска да ги посъветвам, че този филм сме го гледали” – каза Красимир Русев от Защита. 

Д-р Красимир Мирев поздрави представителите на ДНЕС за инициативата и отбеляза, че го приема като акт на загриженост на гражданското общество. „Имаме основание да бъдем загрижени. Участвал съм в доста избори, но не мога да кажа, че съм видял всичко, защото не зная до къде могат да стигнат нещата. Аз гарантирам за моята партия, че ще спазим споразумението, още повече, че сме показали, че можем да бъдем толерантни. Ние трябва да сме последни, сред онези, които могат да си помислят да действат в един подобен стил, унизяващ опонента. Поздравявам колегите, които са дошли тук и ние трябва да се опитаме да дадем пример на хората, че може и по друг начин.”

Димитър Димитров от Атака сподели: Аз също поддържам споразумението. Бих искал да кажа, че всяка партия си е избрала кандидати, които са доблестни хора. Лично аз и щаба поемаме обещанието, че няма да нарушаваме личното пространство на кандидатите. Що се отнася до другите клаузи – купуване на гласове, влизане в полемики и т.н. аз и моята група няма да допуснем такова нещо. 

„Ние от БНРП също се присъединяваме към призива за честна и открита кампания. Ние сме предимно млади хора, за разлика от останалите кандидати, които врели и кипели в политиката. Разчитаме на честна кампания. За това подържим и поздравявам кандидатите за това” – каза Светлозар Панайотов

Станьо Александров от РЗС също благодари на ДНЕС за инициативата и пожела сдружението да бъде гаранта по време на кампанията. Ако някой от кандидатите си позволи да наруши споразумението да го изнесат в публичното пространство. Той допълни: „Лично аз, като бивш служител на МВР не храня големи надежди, органите на МВР да свършат работата си по една от точките в споразумението, която се отнася за купуването на гласове. Не знам дали по времето на Вълко Червенков или някъде из този период има случай, управляващата партия си е позволила вътрешния Министър да бъде шеф на предизборния щаб. Не знам дали някой може да си представи, как тези служители с пагони ще тръгнат евентуално да проверяват купуването на гласове от партията, чиито представител е техния министър. За това разчитам на гражданските сдружения да свършат това, което се съмнявам, че за съжаление органите на МВР няма да свършат.”

В края на срещата стана ясно, че срокът за подписването на споразумението е удължен с още една седмица за кандидатите, които не са успели да присъстват. От ДНЕС изразяват надежда, че кандидатите в честно състезание ще убедят хората, че техните идеи са най-добрите за Търговище.

 

27.09.2011

 


337