Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Спрете водата на дър...
Спрете водата на държавата

Спрете водата на държаватаИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Двете основни синдикални организации КНСБ и "Подкрепа" изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовават да позволи пускането на вода от почти пресъхналия яз. "Студена" към стоманодобивното предприятие "Стомана". В писмото на псевдозащитниците пише, че евентуалното спиране на "Стомана индъстри" може да доведе до напрежение. По всичко личи, че "синдикатите" у нас се грижат за всичко друго, само не и за хората. В ситуация, в която един голям град и прилежащите му села нямат животоспасяваща вода за пиене, те са се замислили за печалбата на собствениците на "Стомана"-Перник.

Действията на "защитниците" на работниците вече не може да учуди, който и да било. През годините те многократно са доказвали, че работят само и единствено в полза на онези, които им дават тлъсти субсидии. В искането на КНСБ и "Подкрепа" обаче няма отговор след като напълно се пресуши язовир "Студена", откъде целият град, че и предприятието ще черпят вода. На дъжд ли ще разчитаме, на стеготопене, на потоп?

 

BTA: Кадри от яз. "Студена", заснети с дрон – от 18.11.2019 г. Перник е на воден режим

 

"Стомана Индъстри" и язовир "Студена" са построени преди повече от 60 години. Язовирът снабдява компанията и града с промишлена и питейна вода. Доклад на "Софийска вода" сочи, че заводът е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е заявявал и плащал. Според документите през минатала година 290 литра вода в секунда са отивали към индустриалната зона на Перник. Когато става ясно, че има огромен преразход и се отправя запитване към ръководството на "Стомана", оттам отговорят, че кранът към индустриалната зона на Перник е повреден. Така въпреки заповедта на министъра на екологията Нено Димов от 11 ноември 2019 г. водата за промишлени нужди на завод "Стомана" да бъде спряна, за завода са отивали по 290 лиртра в секунда вода. Същият доклад признава, че по водопреносната мрежа се губят рекордните 75%. Заводът обаче не плаща за "загубената вода". Тя бива начислявана на сметките на битовите абонати в Перник, които години наред ги покриват.

 

Повреденият кран към завод "Стомана" на фона на празния язовир "Студена"

Завод "Стомана" е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е заявявал и плащал.

 

Какво излиза? "Стомана" точи огромни количества вода от язовир "Студена" и отказва да ползва специално построения за нея язовир "Пчелина", въпреки многократните настоявания на "Напоителни системи". Дори водата от там да е двойно по-евтина, отколкото от "Студена", количеството е 6 пъти по-голямо. Причината за този отказ, е проста. Ако "Стомана" е единственият ползвател на вода от яз. "Пчелина", загубите на вода нямаше да могат да се скрият и да се напишат като загуби по трасето.

Не бива за забравяме, че и собствениците на "Стомана", купили завода за без пари, не са изпълнили нито точка oт привaтизaциoнния дoгoвoр и нe са инвecтирaли нитo eднa cтoтинкa. В рeзултaт нa тoвa – cтaрaтa cъвeтcкa (плaмъчнa) тeхнoлoгия зa прoизвoдcтвo нa чугун и cтoмaнa буквално изпива вoдaтa oт яз. "Cтудeнa".

Синдикатите поискаха от Борисов да пусне вода от "Студена" към "Стомана"

 

Същевременно на преден план излиза и друг въпрос. Дали "загубената" вода, течаща към "Стомана" не се е използвала и за други цели? През последните години нивото на водата в язовир "Студена" непрекъснато намалява. Всеизвестен факт е, че малки ВЕЦ централи в цяла България използват "загубената вода" за своето производство без да плащат и стотинка. Така ли никой специалист или институция не забелязаха и не предприеха никакви мерки? На какво са разчитали? Колко сняг и дъжд трябва да вали, за да компенсира разхода на вода? 

Тъжното в случая е, че очите на обществото се замазват с действия като:

По Коледа изпращане на багерче да рови из околностите на "Стомана", за да види има ли загуби;

Арестът на един министър (не че не е виновен), но не е единственият виновен;

Небивалици на профсъюзите на повикване;

– Безумни идеи за копаене на вода от пещери...

– и т.н., и т.н. 

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Нено Димов 

 

А Перник все още е без вода. Все още чешмите са сухи и ситуацията няма да се промени в близко бъдеще. А Перник не е единственият. Градовете и селата у нас, останали без капка от живителната течност, са десетки. А ние търпим, ли търпим. И се молим да завали, че поне да се изкъпем.

Водната криза в Перник ескалира


 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ревизоро ще е новият еко министър, спуснаха му задача да ревизира ВиК-та (обновена)

Ботевград - между полупразния язовир и безотговорността на институциите

Злополучен ПиАр: МРРБ се похвали, че са оправили една от авариите в Перник

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

От „Стомана“: Ако не взимаме вода от яз. „Студена“, какво ще стане с ВиК-Перник?

„Другарски“ ритник >> Дончев: Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до режим в Перник

След обиските и разпитите: Министър Нено Димов е задържан за 24 часа, Соколова и Витанов са на свобода 

Прокуратурата решава кой ще бъде обвинен за водната криза в Перник

Властта да осъзнае, че за станалото в Перник е виновна преди всичко тя

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Перничани излизат на протестен автопоход под лозунга „Къде ни е водата?“

Шествие с жълти жилетки и молебен в Перник заради водния режим

Перничани облякоха жълти жилетки заради водната криза

Слави Трифонов: Добре, бе, не изпитвате ли отвращение?

 


120093