Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Средната оценка за р...
Средната оценка за работата на местната власт в община Разград е сравнително ниска, според проучване

Средната оценка за работата на местната власт в община Разград е сравнително ниска, според проучванеРазград, 12 октомври /Садет Кърова, БТА/

Среден 3,37 е средната оценка за работата на местната власт в община Разград. Това показва изследване, проведено през септември от гражданско движение ДНЕС, съвместно с агенция ЕСТАТ, което днес бе предоставено на медиите. Според проучването, община Разград е на петнадесето място сред 27-те общини с областни центрове по показателя "качество на работа на местната власт". Сравнително ниска ("среден" 3.84 ) е и оценката за общинската инфраструктура в Разград. Най-висока е оценката за чистотата ("много добър" 4.55). На следващите места се нареждат качеството на комуникациите в общината, енергоснабдяването, водоснабдяването и транспорта.

Най-ниско са оценени пътищата ("среден" 3.16). Разград изостава чувствително и по показател "оценка за живот в общината", показват още изнесените резултати. Средната оценка за живота в община Разград е 3.45, като най-високо са оценени сигурността, условията за отглеждане на деца и образованието, а най-ниско възможностите за изкарване на пари в общината. По отношение на усвояемостта на европейски средства общината е на едно от челните места и заема седмо място. Според данните на изследването община Разград е договорила 14 проекта на обща стойност 15 080 919 лв., като от тях са усвоени 44 процента или 6 658 120 лв. 

Оценката на развитието на общината и дейността на местната власт включва още показателите ефективност на административните услуги, финансова стабилност, както и обжалвани обществени поръчки, посочи областният координатор на движението Николай Кочанов. 

По думите му движение ДНЕС няма да остане безразлично и към възникналите нови проблеми през предстоящия мандат. От движението ще настояват пред новоизбрания кмет и общинските съветници за разрешаване на проблемите като безработицата в града и населените места, цената на транспортните услуги, подобряване инфраструктурата на крайните квартали, намаляване на местните данъци и такси и др. 


968