Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Сринаха се лъжите на...
Сринаха се лъжите на проправителствените говорители >> Само 22% от българите оптимисти за 2019г.!

Сринаха се лъжите на проправителствените говорители >> Само 22% от българите оптимисти за 2019г.!Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света

В края на 2018 г. българинът е по-скоро песимист за новата година, показва проучване на „Галъп Интернешънъл”. 30% от анкетираните посочват, че очакват да е по-лоша, същият процент са на мнение, че ще бъде същата, 22% са оптимисти, а 17% не могат да отговорят. В сравнение с миналата година оптимизмът е спаднал.

 

Снимка: Галъп интернешънъл

 

Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година освен България изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

„В продължение на десетилетия глобалното изследване „В края на годината“ отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш”, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

 

Снимка: Галъп интернешънъл

 

България е по-песимистична на фона на останалите югоизточни държави-членки на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм. На Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина. Ние сме в средата.  

15% у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата. 19% се затрудняват да отговорят.

Снимка: Галъп интернешънъл

България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на ЕС и особено на фона на целия ЕС.

Снимка: Галъп интернешънъл

Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И в това отношение албанските общности са сред най-бодро настроените.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://btvnovinite.bg/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

А дали е така?! >> 60% от българите са оптимисти за живота си през новата година

Българите са скептични за икономическото развитие на страната

Докато проправителствените социолози вещаят оптимизъм и щастлив живот >> Новата година идва със сериозно поскъпване на живота

2019-та - година на забранени реформи

Последната година на Борисов

На чужд гръб и сто сметки са малко

България е на дъното при множество от статистиките на ЕВРОСТАТ


85046