Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Срутище блокира току...
Срутище блокира току-що завършеното околовръстно шосе на Габрово

Срутище блокира току-що завършеното околовръстно шосе на ГабровоСрутище затвори "историческия" обходен път на Габрово, при това само дни след фанфарното му откриване. На 4 юни премиерът Бойко Борисов направи поредния си рейд с джипа, за да "освети" новия инфраструктурен обект, в който са инвестирани близо 100 млн. лева на европейските данъкоплатци. Днес във Фейсбук се появи поредната печална илюстрация на качественото пътно строителство у нас -  Пепа Сомлева публикува снимка от шосето, блокирано от отломки от очевидно неукрепени скатове. Пътували по маршрута коментираха, че предпазни мрежи има само на отделни участъци, което очевидно не е достатъчно.   

В началото на месеца бяха завършени и пуснати в експлоатация последните 12 км от обходното шосе, което се строи от 2013 г.  Пътят е със стратегическа за България и за ЕС важност. Той е част от коридора  Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Обслужва направленията Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).  Това прави още по-недопустимо калпавото изпълнение. "Сега" очаква Агенция "Пътна инфраструктура" да отговори защо по трасето има неукрепени участъци и кой е отговорен за допуснатия проблем - проектантът, строителите, строителният надзор, самата АПИ? Извън тези въпроси отсега е ясно, че ще чуем познатото успокоение - пътят е в гаранция и дефектите ще бъдат отстранени за сметка на виновните. 

Вчера следобед АПИ пусна кратко съобщение до медиите, с което очевидно се надяваше да потуши вниманието към поредния шосеен гаф. "Продължава укрепването на скатове на участъци от Обходния път на Габрово. Предвижда се дейностите да приключат до края на юли. Те се извършват без спиране на трафика и възпрепятстване на пътуването. Свлечената сутринта скална маса от проливните дъждове в региона незабавно е почистена и движението в отсечката е без ограничение", гласеше текстът, разпратен до медиите.

 Целият обходен път на Габрово е с обща дължина 23 км. Цената е 92. 94 млн. лева с ДДС. Изпълнител е консорциум с участието на фирмите "Хидрострой" АД, "Пътни строежи - Велико Търново" АД и "Пътинженерингстрой - Т". Проектът е наистина исторически - той бе започнат в далечната вече 2013 г. с финансиране от старата оперативна програма "Транспорт 2007-2013 г.", а после продължи да се достроява със ресурси от българския бюджет. Заради огромното закъснение ЕК отряза част от финансирането. 

На 4 юни т.г. за "рязането на лентата" премиерът пристигна в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Височайшата визита се излъчваше на живо на фейсбук страницата на Борисов, който използва повода да изнесе поредна лекция за успехите на сегашното управление и издънките на предишните. Вицепремиерът Дончев, бивш кмет на Габрово, изтъкна, че на този обект поне три пъти са правени първи копки. А Борисов отвърна:  "Ние вече не правим първи копки, направо откриваме. Даже вече ще гледаме и ленти да няма. Пътят е пуснат предварително, ние ей така само минаваме, да се порадваме на труда си." 

"Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен. По 23-километровото трасе има много големи съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е стоманобетонният мост с дължина 640 м над долината на река Синкевица, част от кв. "Чехлевци" и кв. "Войново" на Габрово", написа премиерът във фейсбук на 4 юни. 

Дали се радва на срутището днес?

 

Снимка: Фейсбук

Източник: https://www.segabg.com/128270