Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Станислав Владимиров...
Станислав Владимиров: Няма опасност за здравето на хората след наводнението

Станислав Владимиров: Няма опасност за здравето на хората след наводнениетоЕкоминистерството проверява степента на замърсяването на река Струма

Екоминистерството проверява каква е степента на замърсяване на река Струма след скъсването на дига на шламохранилище в ТЕЦ-"Република". Заради наводнението вчера бяха евакуирани част от жителите на кв. „Калкас“. Районната прокуратура разследва инцидента.

Няма пострадали и силно засегнати къщи. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни пред БНТ, че когато са пристигнали на място гледката е била ужасяваща. Голямо количество черна вода се е изливала в дерето на кв. "Калкас". По най-бързия начин са сезирани институциите. Създадена е организация за частична евакуация. 

Водата се е отекла в утайник, който има съоръжния, които с отвеждащи тръби са насочили водата към р. Струма. Реката е засегната, очакват се да излязат пробите на РИОСВ. Доброволци са направили обход до яз. Пчелина. Черната вода е стигнала до малко преди Радомир. Няма умряла риба. 

Първоначалните коментари са, че в тази вода единственият примес е пепелта, която остава от изгарянето на въглища, така че не би трябвало да има опасност за здравето на хората.

 

Станислав Владимиров: Това шламохранилище трябва да бъде по най-бързи начин рекултивирано. То ще бъде затворено. Върви се към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към инвестиции в посока газифициране. 

За момента няма опасност за здравето на хората. 

Директорът на ТЕЦ-Перник обясни, че от 6 месец 2016 година има внесени документи за стартиране на процедура за изграждане на ново депо. От тогава до момента те няма дори дата за получаване на разрешение на строеж.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

 125606