Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Старите лакеи на Бор...
Старите лакеи на Борисов помръднаха леко >> КНСБ: Заплатите да скачат със 150 лв. на година

Старите лакеи на Борисов помръднаха леко >> КНСБ: Заплатите да скачат със 150 лв. на година"ДНЕС": Отдавна "мъртвите" защитници на работниците и служителите, които са останали в родината ни, са в очевиден и отчаян опит за самореабилитация, но изглежда забравиха или поне за пред публиката, че са отдавна в сатанинската прегръдка на премиера-слънце. И мърдане няма. Разрешено им е само да си направят по  един нескопосан и смешен при това  Рr. Толкова. И край. Нескопосан, защото отдавна вече никой не им вярва, освен членовете на семействата им... и разбира се - хилядите им платени активисти! Ааа..., забравихме. И Янка Такева. 

***

От синдиката предлагат и въвеждане на минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността, от 700 лева 

КНСБ настоява за ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор и в бюджетните дейности поне със 100-150 лева. 

Това каза лидерът на синдиката Пламен Димитров на семинар за журналисти. По думите му още от тази година може да се постигне такъв ръст. За увеличението на заплатите са необходими допълнителни близо 920 милиона лева. От синдиката искат още 470 милиона лева за капиталови разходи. Разговори за това ще се водят с министъра на финансите. 

За миналата година исканията на КНСБ бяха за 1.250 млрд. лева, а това, което реално успяхме да получим е между 650 и 700 милиона повече от това, което имаше намерение да даде властта, коментира Пламен Димитров.  

В управленската програма на правителството, която се очаква да бъде огласена тази седмица, е необходимо да се заложи целта България да постигне 60% от средното равнище на ЕС по жизнен стандарт в края на мандата (48% сега), заяви Димитров. 

Основните проблеми на България са дълбоките неравенства, бедност и несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме, заяви Пламен Димитров. Той допълни, че според последните данни на Евростат България е на дъното в класацията по заплащане. 

Във вътрешен план трябва да се стремим към относителна компенсация на наемния труд - 50 на сто от БВП, при сегашен дял от 42 на сто, както и към съотношение между минималната и средната работна заплата - 47-50 на сто, коментира шефът на КНСБ. 

Той цитира данни на статистиката за печалбата на фирмите през 2016 година. Всички работещи повече от 300 хил. фирми са отчели печалба от 20.2 млрд. лв. без облагане. Ако от 15-те милиарда, които ще останат след облагане, се вземат 20 процента, може да се постигне близо 15-процентно увеличение на всички заплати в България, посочи президентът на КНСБ. 

От синдиката предлагат и въвеждане на минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността, от 700 лева.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.fakti.bg/bulgaria/

 

Вижте и други материали по темата:

ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО СИНДИКАТ? - Коментар на "ДНЕС" 


31219