Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Столична община прод...
Столична община продължава да мълчи гузно... и противозаконно!

Столична община продължава да мълчи гузно... и противозаконно!С писмо от 4 октомври т.г. Център за градска мобилност информира (ЦГМ) Движение „ДНЕС“, че „издадените актуални разрешения за паркиране в режим „Служебен абонамент“ на територията на Столична община са 471 бр. за общо 1398 места за паркиране, от които в зоните за почасово платено паркиране – 1137 бр. места“.

Писмото на „ЦГМ“ е в отговор на депозирано на 18.09.2012 г. от „ДНЕС“ в Столичния общински съвет (СОС) питане на база Закона за достъп до обществена информация. В писмото си до председателя на СОС Елен Герджиков „ДНЕС“ настоя за отговор на следните въпроси:

  1. Какви са резултатите от поименното гласуване за спиране прилагането на Наредбата за паркиране в София и по предложените промени в нея?
  2. Какви са резултатите от поименното гласуване за привилегиите на общинските съветници да паркират безплатно на територията на столична община?
  3. Колко разрешения за ползване на „служебен абонамент“ за паркиране на територията на столична община са издадени и какъв е броят на паркоместата, предназначени за „служебен абонамент“?

Съгласно разпоредбата на чл.28 от Закона за досъп до обществена информация, заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране, т.е. срокът за отговор на „ДНЕС“ изтича на 3 октомври, а отговорът на „ЦГМ“ идва ден по-късно от крайния законов срок.

Освен този частичен отговор, „ДНЕС“ все още не разполага с отговор от Столична община на останалите въпроси, вкл. за резултатите от поименното гласуване за спиране прилагането на наредбата за паркиране, както и за привилегиите на общинските съветници да паркират безплатно. Ето защо, „ДНЕС“ ще обжалва пред Административния съд мълчаливия отказ за предоставяне на достъп до обществена информация.

Повод за питането до СОС бе изявлението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че „около 70% от предложенията на гражданите за синята зона са приети от СОС“. „ДНЕС“ продължава да настоява за уточнение кои предложения съставляват тези 70% и счита, че подобни безотговорни изявления, неподкрепени с фактология, не допринасят за обективното и разумно преодоляване на проблемните въпроси, а подклаждат недоверие у гражданите относно намеренията на техните избраници.

 


118