Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Стотици на протест в...
Стотици на протест в Букурещ в подкрепа на Лаура Кьовеши

Стотици на протест в Букурещ в подкрепа на Лаура КьовешиНяколкостотин души участваха в протест на Университетския площад в Букурещ снощи срещу управляващата коалиция и в подкрепа на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, предаде днес Аджерпрес, цитирана от БТА.

Демонстрантите скандираха "Крадци!", "Оставка!", "Правосъдие, а не корупция", "СДП - червена чума" и "Румъния, събуди се!". На плакатите на участниците имаше надписи "Всички за справедливост" и "Кодруца, не забравяй, улицата е с теб".

Протестиращите развяваха румънски знамена, а на паважа бе разпънат огромен европейски флаг.

Движението в района беше нормално. На мястото присъстваха екипи на жандармерията.

Бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) беше обвинена в четвъртък от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система и поставена под съдебен контрол по подозрения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. В петък тя се яви в полицейски участък в Букурещ в рамките на наложената й мярка за процесуална принуда.

Кьовеши бе начело на НДБК от 2013 до 2018 г., а преди това бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство НДБК постигна голям брой осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система.

Лаура Кьовеши е подкрепяна за поста европейски главен прокурор от Европейския парламент, а Съветът на ЕС избра френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие на двете институции, в момента текат преговори между тях.

 

Източник:https://www.24chasa.bg/


94671