Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Стотици пеят химна в...
Стотици пеят химна във Войводиново, сред тях командоси и футболни фенове

Стотици пеят химна във Войводиново, сред тях командоси и футболни феновеСтотици се събраха на протест за пети пореден ден във Войводиново срещу циганския произвол, след като на Богоявление двама братя от махалата в пловдивското село пребиха жестоко 33-годишния снайперист от Специалните части Валентин Димов. 

Сред протестиращите днес са много бивши и настоящи военни, колеги на ефрейтор Димов, както и над 100 фенове на различни футболни клубове, които скандираха "Българин да се наричам - първа радост е за мен" и пяха "Шуми Марица", съобщиха "Трафик Нюз" и "Фокус".

Повече от час хората стоят пред църквата във Войводиново под съпровода на възрожденски песни. На трибуната говориха военни, кметовете на селото и община "Марица", както и граждани. Няма напрежение или прояви на агресия.

Протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник.

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков призова хората веднъж завинаги да се сложи край на циганските своеволия.

"Българите да не се предаваме, че сме преодоляли робство, страдание и много неволи през годините и че ще справим и с тази. Ако протестите продължават да не предизвикват никаква реакция от страна на правителството ни, предлагам всички униформени да се съберем и да пренесем протеста на жълтите павета пред парламента. Няма да търпим повече това"каза той.

"Провокаторите не успяха. Благодаря на всички, които ни повярваха и искам да успокоя хората, че не правим нищо незаконно и нередно. Дни наред се говореше, че подготвяме някакъв пуч. Това категорично не е вярно", каза още ген. Шивиков. 

Думата взе и кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан. Към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол.

"Бог ми е свидетел, че се опитахме по мирен път да решим проблема. Искам да призова управляващите да вземат мерки защото проблемът вече е национален", каза обаче Иванов.

От трибуната бе изразена от трибуната благодарност към всички колеги на пострадалия Валентин Димов, дошли на протеста. Засилено е полицейското присъствие в селото, на място има повече от 10 буса на жандармерията, забелязват се и фигури от висшето ръководство на МВР.

 

Източник: https://dnes.dir.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Протестите във Войводиново продължават! >> Каракачанов: Дискриминираният съм аз!

От ВМРО отрекоха търговия с ромски гласове, от Войводиново командоси заплашиха да се заемат с проблема

Военни протестират: “Не на циганизацията на държавата”

Гетото във Войводиново е никнало пред очите на ГЕРБ и ВМРО

Поредна вечер на протест във Войводиново, жандармерия пази циганската махала (ОБЗОР, ВИДЕО)

 


86519