Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Стотина жители на Га...
Стотина жители на Габрово излязоха на нов мирен протест

Стотина жители на Габрово излязоха на нов мирен протестСтотина жители на Габрово излязоха на нов мирен протест. Недоволството им е срещу агресията и неспазването на правилата и законите от ромското население, както и заради нанесения побой над продавач в магазин. Протестът е по-малоброен от вчерашния, предаде БНР.

Протестиращите ще потърсят подкрепа от Общината, от държавната власт и от институциите. Полицейското присъствие в града остава засилено, въпреки че обстановката е спокойна, а повечето от ромските къщи са празни.

Тази вечер около 50 протестиращи се събраха и пред полицейския участък в града, несъгласни с оставката на директора на ОД на МВР-Габрово по искане на премиера Борисов.

Вчера се проведе най-масовия до момента протест срещу агресията, след като преди седмица трима души от ромски произход нанесоха побой на магазинер. Демонстрацията премина без инциденти, след като полицията задържа лица, въоръжени с боксове, палки и бомбички. Около 2000 души изпълниха площада пред сградата на Общината снощи. Очакванията за масов протест се изпълниха, но не и за включването на демонстранти от други градове. Жандармеристите блокираха пътя на демонстрантите към домовете на ромски фамилии в района на квартал „Колелото“ и като жест на добри намерения свалиха шлемовете си пред множеството.

Снощи пострадалият Венцислав Иванов се присъедини към протеста и от трибуната поиска да има справедливост.

Кметът Таня Христова благодари на жителите на Габрово за това, че са чули призива за здрав разум и увери: „Всеки един призив е чут. Всичко, което е в компетенциите ми като кмет, ще го направя, а всичко, което е извън компетенциите на Общината, ще направя необходимото, за да достигне до тези, които са пряко ангажирани“.

По време на снощния протест подписката с предложението за замяна на наказанието „глоба“ с наказателен труд е било подкрепено от 700 души.

 

Източник: https://novini.bg/bylgariya/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Жители на Габрово организират нов многочислен протест тази вечер

10 задържани след най-масовия протест в Габрово

Поредният протест в Габрово премина спокойно при засилено полицейско присъствие

МОДЕЛЪТ "ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ" изби в цигански побои и протести в Габрово. 12 години един клан управлява града

Със скандирания ,,Оставка" и освиркване посрещнаха вицепремиера Томислав Дончев в Габрово ! Сблъсъци между демонстранти и жандармерия


96219