Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Студенти скандират п...
Студенти скандират пред СУ:

Студенти скандират пред СУ: "Оставка" и "Мутри, вън!"Младежите не планират да блокират движението в района, а да се присъединят към редовния вечерен антиправителствен протест

 

Студенти от 4 висши училища в София се събраха за втори протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрацията отново се провежда на стълбите пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Младежите не планират да блокират движението в района, а само да се присъединят към редовния вечерен антиправителствен протест, който днес ще е 106-ти поред. В проявата участват студенти от Софийския университет, УНСС, от Техническия университет в София и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Протестиращите са разпънали огромен транспарант, на който пише "Оставка'". Те скандират и "Мутри, вън". Виждат се и плакати с надписи “Изборът не е избор, когато има само една възможност“, “Време е да си ходите, но пеша“ и др. 

Преди няколко дни студенти от Софийския университет отново излязоха на протест с искане на оставка на правителството и на главния прокурор.

"Българските студенти имат граждански дълг. Ние искаме да покажем това - студентското общество съществува, за да съществува и гражданското. Протестираме, а причините са десетки - доминацията на частния интерес над публичния в България, моделът на важни постове да се назначават удобни, а не кадърни хора, примерите за крещяща некомпетентност по абсолютно всички етажи на властта, своеволията на главния прокурор, избирателното разследване и репресиране на неудобните и съответно прикриване на заподозрените в престъпване на закона, които са близки до властта. Свободата на медиите е изключително важен въпрос. 111-ото ни място по свобода на медиите не е случайно - то говори обаче повече за държава, в която има тоталитарен режим, отколкото за демократична такава", така един от организаторите на протеста - Волен Вушков, студент по право в Софийския университет - мотивира пред БНР причините за поредния протест.

 

 


139219