Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Супертайно посещение...
Супертайно посещение на Цацаров и Гешев в САЩ, причините засекретени

Супертайно посещение на Цацаров и Гешев в САЩ, причините засекретениИнформацията бе потвърдена от три независими източника. В главна прокуратура знаят само, че Цацаров и Гешев ще отсъстват до петък, 17 октомври, защото са „навън“, но не знаят къде.

Посещението е обвито в мистерия. За седем години, откакто е главен прокурор, Цацаров нито веднъж не е канен в САЩ. Дори се говори, че е в т.нар. „черен“ списък на US-посолството в София и има забрана да пътува отвъд океана. Дали е така, няма доказателства, но е факт, че през целия мандат той посети два пъти Турция (в разгара на скандалите с контрабандните цигари на „Булгартабак“, в който бе замесено името на Делян Пеевски), гостува на приятеля си Юрий Чайка в Москва, посети Азербайджан, Казахстан, Румъния, Дубай посети, където е изнесената централа на Пеевски, но нито веднъж Съединените щати. А подкрепата на САЩ за прокуратурата би била особено важна. Вместо това сме свидетели на годишните доклади на Държавния департамент, където в раздела за България най-острите критики са срещу правораздаването и отказът на институциите да се борят с корупцията, което е явна критика към държавното обвинение.

Много странно е пазенето на тайна за това посещение. Когато Гешев бе в САЩ през март 2019 г. той направи щедри изявления пред медиите. Изреди какви разговори са водени с него там, като подчертаваше, че ставало дума на-вече за борба с тероризма, как сме щели да прилагаме американски модел в тази посока и пр. Истината е, че пo врeмe нa cрeщaтa му cъc зaмecтник-дирeктoрa нa ФБР Дeйвид Бoудич във Вaшингтoн му e билo oбяcнeнo, чe e крaйнo врeмe дa ce прeдприeмaт рeшитeлни дeйcтвия cрeщу кoрупциятa и прaнeтo нa пари в Бългaрия. Бил нaзoвaн и кoнкрeтeн пoлитик-oлигaрх, кoйтo дo мoмeнтa e недосегаем за всички институции.
 
Защо тогава е пазено в тайна това посещение, вместо да се бие барабана и да се надуват фанфарите, каквато практика бе въведена от Цацаров от времето на Костинбродската афера, фалита на КТБ и бе надградена от Гешев, който всекидневно е медиен герой в репортажи и изявления как бори лошите. Постоянно се хвали и с подкрепата, която получава от трудови колективи, колеги, полицаи, учени и пр. Една подкрепа от Вашингтон би била черешката на тортата, в навечерието на избора му за главен прокурор, но вместо това – мълчание.  
 
Няма съобщение и в официалния сайт на американското посолство в София, което също е странно – обикновено от мисията са много коректни и отбелязват всички новини, отнасящи се до отношенията САЩ – България.

Информация за посещението няма и в Министерството на правосъдието на САЩ. Ако визитата е официална съобщение щеше да има със сигурност, защото министърът е и главен прокурор, коментираха за Фрог нюз юристи, запознати с правилата и протокола в щатите. Според тях е много вероятно Цацаров, Гешев и Георгиев да са поканени на неофициален разговор по деликатни теми като прането на пари, нарушенията на човешките права и други действия, предмет на дело в Нюйоркския съд и разследване на ФБР по закона РИКО, в които казуси се замесват имената на български политик, банкери и институции.

 

Източник: www.frognews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 

Хайде холан, курдисайте го..., не се издържа!

 

Новият стар

 

Няма кой да ги накаже...! Освен съдбата...и ние. КОНПИ изпра всичко на Територията! (ОБНОВЕНА)

 

Прокуратурата уличи Владислав Горанов в тежко престъпление! Този път за партийните субсидии. И какво от това!?

 

Битката започна! >> Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия! Подранили ли са консултациите?

 

НЕВИНЕН... за убийство, кражба, корупция! НЕВИННА е цялата власт!

 


114756