Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Съдът чу гласа на гр...
Съдът чу гласа на гражданите!

Съдът чу гласа на гражданите!Столичният Административен съд отмени ключови текстове Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

За незаконосъобразни са обявени разпоредбите, с които е въведен режим за платено паркиране на живеещите в центъра на София, както и предоставените правомощия на общинското дружество „Център за градска мобилност” да извършва дейност по премахване и изземване на прегради, знаци, табели и съоръжения, да издава, активира, анулира и контролира винетните стикери, да премества принудително автомобили и да поставя „скоби”. Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране на автомобилите, собственост на общината и други структури на общинската администрация.

Делото срещу въведените от 1 септември 2012 г. правила за паркиране в София беше заведено от Гражданско движение „ДНЕС” на 4 юни 2012 г. В продължение на половин година (от юни до декември) „ДНЕС” проведе серия от протестни акции срещу синя и зелена зона в София. В организираната от движението подписка се включиха над 100 000 граждани. От края на м. Юли „ДНЕС” обедини усилията си с фейсбук групата „Не, на данък паркинг”, като съвместно бяха организирани повече от 30 протестни похода и митинги. В партньорство с други граждански структури, „ДНЕС” подготви предложения за промени в спорната общинска наредба и участва в серия от преговори с ръководството на Столична община. Преговорите, обаче, се оказаха неуспешни, поради категоричния отказ на общинарите да се съобразят с исканията на гражданите.

Основните искания на протестиращите бяха свързани с отмяна на множеството дискриминационни и противоречащи на законодателството текстове от наредбата, както и срещу незаконосъобразния начин, по който цялостната дейност по изпълнение на условията за паркиране е възложена на общинското дружество „Център за градска мобилност”. Столичани поискаха и цялостна ревизия на дружеството, поради съмнения за прикриване на печалби и лишаване на общината от приходи.

Решението на Административен съд – София-град не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в двуседмичен срок.

„ДНЕС” изразява увереност, че Върховният административен съд ще потвърди решението на първоинстанционония съд и справедливостта ще възтържествува окончателно. При такова развитие на нещата е напълно реалистично в началото на есента на тази година да бъдат върнати старите правила за паркиране, а всички събрани до момента от „Център за градска мобилност” суми да бъдат обявени за незаконни. „ДНЕС” съветва жителите и гостите на столицата да пазят всички документи, доказващи плащане на такси и глоби по силата на действащата в момента наредба, за да могат при необходимост да потърсят съответното обезщетение.

ХРОНОЛОГИЯ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ „СИНЯ ЗОНА” В СОФИЯ

 • 22 март - СОС гласува промени в Наредбата за паркиране в столицата.
 • 4 юни – ДНЕС стартира кампания „Новите правила за паркиране в София – РЕКЕТ И БЕЗЗАКОНИЕ НАД ГРАЖДАНИТЕ”. Същия ден ДНЕС внася съдебен иск срещу Наредбата в Административен съд – София.
 • 16 юли - ДНЕС стартира подписка за отмяна на новите правила за т.нар. „синя зона“ в София в подкрепа на гражданския иск. Подписката се провежда чрез интернет и на пунктове, разположени на възлови места в София. Досега са се подписали над 39 000 души.
 • 23 юли – среща на ДНЕС с депутати, избрани от столичните избирателни райони. Срещата е проведена в СОС, а сред акцентите в разговора е проблемната Наредба за организация на движението в София.
 • 24 юли – среща с председателя на Транспортната комисия към СОС Радослав Тошев. Консенсус не е постигнат.
 • 30 юли – Фейсбук групата „Не на данък паркинг...“ стартира своя подписка срещу наредбата.
 • 1 август – „ДНЕС” се присъединява към спонтанно зародилите се протести на гражданите. В следващите дни започват общи протестни действияе на Фейсбук групата и на „ДНЕС” – при паметника на Патриарх Евтимий (Попа) и на пл. Славейков, вкл. с блокиране на кръстовища. Всеки ден (досега), представители на „ДНЕС” и на Фейсбук групата се срещат с недоволните от Наредбата граждани на пл. Славейков.
 • 3 август – първото неформално гражданско недоволство срещу новите правила за паркиране.
 • 6 август – „ДНЕС” отправя призив към СОС да се вслуша в гласовете на избирателигте си, да се спре влизането в сила на Наредбата и да се изготви с помощта на представители на гражданството нова Наредба
 • 15 август - „ДНЕС“ и сдружението на живеещите в центъра на София обединяват усилията си и на пунктовете на движението започват да се събират подписи и под двете подписки – на „ДНЕС” и на фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено парщкиране”. Същия ден над 200 протестиращи окупират кръстовището при паметника на Патриарх Евтимий.
 • 17 август - Среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Е. Герджиков
 • 20 август – Старт на преговорите между протестиращите и СОС. Проведена е среща на представителите на Фейсбук групата и „ДНЕС” с Минчо Герджиков, Радослав Тошев, Ваня Чилова и др.
 • 22 август – „ДНЕС” и членове на Фейсбук групата „Не, на данък паркинг“ внасят обединените искания на протестиращите срещу Наредбатата. За целта юристите-доброволци на „ДНЕС“ обобщават предложенията и ги трансформират в правни текстове.
 • 23 август – „ДНЕС” и Фейсбук групата „Не на данък паркинг...” отправят призив за спиране на ежедневните протести до 27 август, когато заседава Комисията по транспорт към СОС, за да се даде толеранс в името на диалога и гражданите.
 • 24 август - исканията са допълнени и с тези на организациите на хората с увреждания
 • 24 август – оповестени са резултатите от социологическо изследване, проведено от „ЕСТАТ“, според което две-трети от столичани не одобряват новите правила за паркиране.
 • 27 август – протест пред общината по време на заседанието на Транспортната комисия към СОС, в което като наблюдатели участват представители на протестиращите граждани.
 • 3 септември – Пресконференция – протестите продължават
 • 5 септември – Заседание на Комисията по транспорт към СОС, с участието на протестиращите
 • 10 септември – Молебен за здраве, спасение и напредък на всички софиянци и изпълнение на исканията им за промяна на условията за паркиране в столицата
 • 13 септември – стартира петиция на интелектуалци срещу новите правила за синя зона
 • 18 септември – писмо до СОС във връзка със Закона за достъп до обществена информация
 • 20 септември – Протест
 • 21 септември – Отворено писмо до СОС
 • 25 септември – Пресконференция – протестите продължават
 • 27 септември и 1 октомври – протести
 • 5 октомври – „Поход на справедливостта” и първо заседание на Административен съд – София. Делото е отложено, поради неявяване на жалбоподател, чиято жалба е била добавена към делото на „ДНЕС”.
 • 10, 17, 24 и 31 октомври, 7 и 15 ноември – Протести
 • 29 ноември – Пресконференция – протестите продължават
 • 7 декември – Второ заседание на Административен съд – София и мълчаливо бдение на протестиращите. Делото е отложено, поради внасянето на голямо количество нови доказателства от един от жалбоподателите.
 • 25 януари – Трето заседание на Административния съд.
 • 25 февруари – Решение на Административен съд – София-град в полза на гражданите 

 

ОСНОВНИ ИСКАНИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ „СИНЯ ЗОНА” 

I.           Да се подобри цялостната инфраструктура и трафикът в града, в т.ч.:

 1. Да се осигури бърз и чист градски транспорт, вкл. метро във всички посоки на града;
 2. Да бъдат изградени буферни паркинги за посетителите на центъра, които да са на достъпна цена, достатъчни и като брой, и като капацитет;
 3. Да се въведе електронна трафик-система;
 4. Да се спазва регламентът за минимален брой паркоместа за всяка нова сграда;
 5. Да се ликвидират незаконно обособените паркинги на министерства, агенции, общински и областни администрации, банки, хотели и пр.;
 6. Да се премахнат старите, излезли от движение автомобили.

II.         Да се прилага интелигентно прецизиране при въвеждане на улици с платено паркиране, вкл.:

 1. Да се възстановят полезните и неконфликтни паркоместа, които по една или друга причина са били премахнати;
 2. Да се категоризират улиците според интензивността на използването им и там, където е възможно, да се използва изцяло единият от двата тротоара.

III.       За живеещите в зоните с платено паркиране:

 1. Да се поставят приемливи условия за броя на автомобилите, регистрирани на даден адрес. Такова разумно условие представлява правото за безплатно паркиране на един автомобил, а за всеки следващ автомобил да се предоставя възможност за паркиране в обособените зони срещу заплащане на съответна такса;

10. Правото за безплатно паркиране около дома да се полага, както за граждани с постоянен, така и за тези с настоящ адрес;

11. Да се въведе адекватен на инфраструктурата радиус около индивидуалния адрес, в който живущият да паркира автомобилите си;

12. Да се облекчи максимално редът за регистрация на автомобилите в “ЦГМ” ЕООД, като се използват базите данни на Столична община и МВР с адресните регистрации и да не се изискват излишни документи, които нямат връзка с режима на паркиране около дома, но съдържат лични данни.

IV.      Да се повиши прозрачността при управлението на процесите, вкл.:

13. Да има пряко допитване до гражданите от страна на СО, с цел прозрачност при налагане на правила, тясно свързани с живота на хората, и оценка на реалната функционалност и приемливост на измененията;

14. Да бъдат премахнати всякакви привилегии, свързани с паркиркирането на служителите на СО, СОС и “ЦГМ”ЕООД, независимо от поста, който заемат;

15. Да се даде публичен отчет за дейността на финансираната от данъците на столичани и от зоните с наложено платено паркиране общинска фирма "Център за градска мобилност" ЕООД!


129