Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сърбия въстана! >> З...
Сърбия въстана! >> Започна най-големият антиправителствен протест в Белград

Сърбия въстана! >> Започна най-големият антиправителствен протест в БелградХиляди граждани от цяла Сърбия се събраха в центъра на Белград, на площада пред Скупщината, на предварително обявена за най-голямата досега демонстрация срещу управляващите.

Присъстват граждани от всички възрасти, но преобладават младите на около 20-30 години, които не желаят да живеят повече под управлението на президента Александър Вучич и да напускат страната, предаде БГНЕС.

Протестиращите настояват за оставка на президента, на премиера Ана Бърнабич и парламентарния говорител Мая Гойкович.

Множеството носи плакати, които са ръчно направени и свидетелстват за спонтанността на протеста. На тях се чете: „Приключил си!“, „Не съм тъп“, изписан върху националния флаг на Сърбия. Има и такива, които са в типичния сръбски стил: „Ако искам президентът да ме…, щях да гласувам за Ричард Гиър“. Един от най-любопитните е снимка на диктатора Ким Чен Ун с мустачки на Хитлер и на него пише „Три в едно“, допълва БГНЕС.

Пред сградата на Скупщината вече е издигната трибуна. Пред нея има и огромен плакат, на който пише „Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята“.

Междувременно македонска телевизия съобщи, че сръбски депутати са нощували в сградата на Скупщината, за да не бъде допуснат преврат.

От колоните звучи прочутия шлагер „Пада влада“/“Пада правителството“ от филма на Душан Ковачевич „Професионалистът“.

Днешният протест е под мотото „Един за всички“. 

Протестиращите обявиха, че протестът ще прерасне в ежедневен до падането на кабинета и насрочване на нови избори.

Опозиционният Алианс за Сърбия съобщи, че настоява за избори в следващите 6 до 9 месеца, като в този период трябва да се гарантира провеждането на свободни избори и свобода на медиите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.offnews.bg/


96121