Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Със скандирания ,,Ос...
Със скандирания ,,Оставка

Със скандирания ,,Оставка" и освиркване посрещнаха вицепремиера Томислав Дончев в Габрово ! Сблъсъци между демонстранти и жандармерияНапрежението в Габрово ескалира и тази вечер. Стигна се до сблъсъци с жандармерията, която попречи на демонстранти да достигнат до ромски къщи на улица "Батак" в града.

Част от протестиращите започнаха да хвърлят камъни, бутилки и димки по служителите на реда.

Ранени са няколко души. Оператор и журналист от местната ямболска медия 999, която е изпратила екип в Габрово, са пострадали при сблъсъците.

Преди безредиците на улица "Батак" над 1000 габровци излязоха на протест в центъра на града, след като трима роми пребиха продавач в супермаркет, който им направил забележка.

Освирквания и викове "Оставка" посрещнаха вицепремиера Томислав Дончев и кмета Таня Христова, след като двамата се появиха на площад "Възраждане", за да преговарят с демонстрантите. 

Колкото вас ви е грижа какво става тук, толкова и мене, заяви пред множеството Дончев, който е бивш кмет на Габрово.

"Протестирайте, викайте, само ви моля - не трошете, не унищожавайте и не се бийте", призова вицепремиерът.

"Томиславе, ако бях на твое място, нямаше да се появя в града", обърна се към него протестиращ.

Демонстрантите прекъсваха с освирквания опитите на кмета Таня Христова да вземе думата.

През деня Христова разпореди "незабавно да бъдат съборени общински сгради, предвидени за премахване, в които съществува опасност от самонастаняване", но демонстрантите смятат, че местната власт дълго е бездействала и мерките са твърде закъснели. 

Към 22.30 ч. протестът приключи и обстановката в града се нормализира. Полицията и жандармерията остават на пост цяла нощ.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/


95915