Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Съсипахме България, ...
Съсипахме България, но всичко е точно

Съсипахме България, но всичко е точноБояна Райчинова - еколог, експерт на „ДНЕС“

 

Съсипахме Българи, но изглежда, че всичко е точно...

Тези дни пореден скандал се развихри, покрай застрояването на едно от последните останали райски кътчета на родното Черноморие - къмпинг Градина. На плажа започна разчистване на терен и се правят изкопи за поредното ново строителство, за което липсва информационна табела. Проверка показа, че на  мястото от 5.5 декара ще има ресторант, магазини и паркинг.

 

Съсипваме морето, но всичко е точно...

 

Проверки на министерствата на околната среда и на туризма са установили, че строителството е законно и обектът разполага с всички необходими разрешения. Кметовете на общините Царево и Созопол - Георги Лапчев и Панайот Рейзи, уверяват, че законът е спазен.

 

На пръв поглед всичко е точно...

 

Всъщност "Градина" изобщо не е единствен случай. Наблюдаваме повсеместни сечи, унищожение и бетониране по Южното Черноморие. Смокина, Алепу, Арапя, Синеморец, Силистар... Северното Черноморие отдавна го приключиха. Рила и Пирин също. Организиран погром над българската природа, с която уж толкова много се гордеем. А ако нещата продължат така, скоро ще се превърнем в бетонна пустиня.

Щетите са непоправими. Гори, дюни, склонове, скали, плажове. Никога няма да се възстановят. На тяхно място ще изникнат комплекси, прозорец до прозорец, толкова нагъсто, че да могат туристите да гледат съседа си как се къпе.

 

Най-страшното във всичко това е, че властта толкова си е повярвала, че най-нагло ни обяснява, че всичко е законно, че правилата са спазени, че няма защо да се вълнуваме много. Но... малко след като вдигна медийния шум около Градина, инвеститорът бързо, бързо се отказа. Защо? Може би посъветван отгоре. Не дава обяснение... Та нали всичко беше точно? Новината идва току в началото на проверката на Дирекция за национален строителен контрол, разпоредена от Бойко Борисов. А щом Кралят-слънце е казал, то всичко трябва да стане не за дни, а за минути. За секунди даже, ако може.

 

В България май не всичко е точно.

Нито правителството;

Нито опозицията;

Нито институциите;

Нито правосъдието ; 

Нито патриотите;

Нито сигурността и реда ;

Нито образованието;

Нито културата;

Нито здравеопазването;

Нито бизнеса;

Нито синдикатите...

Нито.......

 

А народът? 

  

Строежите на

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Извънредно! Спират строителството на къмпинг "Градина" и "Алепу" след намесата на Борисов

Изсичат боровата гора край къмпинг "Арапя", ще строят 6 двуетажни вили

Протест иска оставката на екоминистъра Нено Димов

Опитаха се да превърнат Пирин в „разрита морска дюна“

 

 


87895