Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Така се прави >> Хил...
Така се прави >> Хиляди протестираха в Румъния (СНИМКИ)

Така се прави >> Хиляди протестираха в Румъния (СНИМКИ)Хиляди хора се събраха в Букурещ в събота, призовавайки за оставка на правителството, само една година след като подобна демонстрация беше насилствено потушена от силите за сигурност.

Според румънската информационна агенция Agerpres, приблизително 24 000 протестиращи са се събрали пред сградата на правителството в столицата, развявайки националния флаг и скандирайки "Крадци!" и „Оставка!“.

Интензивен трафик на границите с Гърция и Румъния

"Страната се насочва в грешна посока. Няма бъдеще за младите хора", заяви пред АФП 19-годишният студент по медицина Богдан Илиеску. "Искаме правителство, което работи за нас, а не в неговия собствен интерес", каза той.

Резултат от изображение за протест

Около 80 000 души бяха разпръснати от сълзотворен газ, водни оръдия и гумени палки на мирен митинг на същото място на 10 август 2018 г. Тогава повече от 450 души бяха ранени, а 700 подадоха жалби срещу силите за сигурност. Но година след това разследванията срещу полицейските началници са в застой.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис, който редовно влиза в конфликт с правителството на социалдемократите на премиера Виорика Данчила - определи събитията от миналата година като "трагедия" и призова полицията да не прибягва до насилие този път.

Случаят „Александра“ в Румъния доведе до разплитане на още едно убийство

Резултат от изображение за тълпата

Демонстрантите в събота също отдадоха почит на две тийнейджърки - Александра и Луиза, чиито убийства шокираха страната и предизвикаха улични протести.
Заподозрян от южния град Каракал призна за отвличания и убийства на момичета.

Резултат от изображение за тълпата

Властите попаднаха под обстрел, след като се разбра, че едно от момичетата на 15 години се е обадило 3 пъти на спешните служби, за да съобщи за собственото си отвличане, но че полицията не е реагирала навреме.


Министерска оставка в Румъния след случая „Александра“

Няколко висши служители, включително шефът на полицията Йоан Буда и министърът на вътрешните работи Николай Мога, бяха уволнени.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://dariknews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

А у нас кога? >> Многохиляден антиправителствен протест в Румъния

Тъжно е..., че мълчат за протестите в северната ни съседка. А и ние мълчим...

И прахта на румънците... дишаме! Вече.

От фейсбук страницата на Слави: Румънците протестират, българите са на море...

Румънците! Ах, румънците! Румънците са граждани, българите – поданици. Българинът предпочете да си наляга парцалите и да има свой султан, който да го язди. Като добитък!

 


109613