Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Така се прави >> Съл...
Така се прави >> Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Хонконг

Така се прави >> Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в ХонконгХиляди хора излязоха по улиците в центъра на Хонконг въпреки наложената полицейска забрана и по този начин протестите в града навлязоха в 13-ата си седмица, съобщиха осведомителните агенции,.

Множества от всякакви възрасти се събраха на митинг с религиозна тематика, след което образуваха процесия, която премина покрай известни места с религиозно значение, продължи към историческия квартал Шонван и след това зави обратно към правителствения квартал. Много от участниците вървяха по тротоара, без да блокират движението, и казваха, че просто са излезли на следобедна "разходка" в събота.

 

Митингът имаше за цел чрез него да бъдат отбелязани пет години, откакто през 2014 г. Пекин не предостави на Хонконг изборна реформа, което предизвиква тогавашните протести за демокрация, станали известни като "Движението на чадърите". В очакване на протестите хонконгското метро спря метровлаковете към станцията, която е най-близо до Китайското бюро за връзка. Също днес Комисариатът на китайското външно министерство в Хонконг обвини Белия дом и ЕС, че защитават радикалните елементи сред хонконгските протестиращи.

 

Днешният протест е ден след като на деветима законодатели и активисти бяха повдигнати обвинения заради ролята им в антиправителствените протести. Вълната от арести накара Гражданския фронт за човешки права, широка демократична коалиция, да отмени насроченото си за днес шествие, след като не получи одобрение от полицията. Планирано бе крайната точка на шествието да бъде Китайското бюро за връзка, разположено в западната част на Хонконг.

 

Полицаите бяха поставили днес заграждения около правителствената сграда, но демонстрантите започнаха да хвърлят през загражденията предмети по органите на реда и да ги осветяват с лазерни лъчи. Полицаите отвърнаха със сълзотворен гази и водни оръдия, а протестиращите хвърляха по тях и петролни бомби.

 

Вграден видеоклип

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Twitter блокира над 200 хил. китайски акаунта, които са против протестите в 

Тръмп: Ако Китай си служи с насилие при протестите, трудно ще се споразумеем

Докато България е по плажове и вили: >> На митинг в  участваха 1,7 милиона души

Хиляди се събраха на и в Москва и други градове, отново има арести

Протестите на МВР - грозната жалейка на властта

Истанбул въстана и победи, а ние...!?

 

 

 


111368