Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Тази нощ не беше ата...
Тази нощ не беше атакувана свободата на хора от барикадите. Атакувана беше свободата на българския гражданин, който живее мирно и иска да живее по достоен начин

Тази нощ не беше атакувана свободата на хора от барикадите. Атакувана беше свободата на българския гражданин, който живее мирно и иска да живее по достоен начинНичие основно право не е по-голямо от чуждото основно право и въпреки това протестът е неприкосновен

Протестът е неприкосновен. Независимо дали сме съгласни с исканията му или не, самият акт би трябвало да бъде напълно свободен. Дори и най-лекият намек, че протестиращият може да бъде репресиран и наранен, a неприкосновеността на протеста му – неспазена, би трябвало да бъде сериозна червена лампа в съзнанието на всеки, независимо подкрепящ исканията или не.

Властта се мени, хората идват и си отиват, интересите се променят. Неизбежно е в един момент нечие решение или действие да влезе в нашата територия, да настъпи нашите лични интереси. Евентуалността за това е полезно да ни служи като предупреждение да не се доверяваме напълно, дори и в настоящия момент да се чувстваме силни и представени.

Протестът би трябвало да е основно право. Разбира се, ничие основно право не е по-голямо от чуждото основно право, затова и протестът не бива да ограничава чуждите права. Палатките обаче не ограничаваха никого. Хората в палатките не са убийци, изнасилвачи или каквито и да е било други престъпници, които са разбрали свободата като оправдание за престъплението си. Да, имаше известен дискомфорт в придвижването, но нищо, което себеосъзнатият човек, осъзнал също, че чуждият протест е негов по смисъла на свободата на самия акт не може да не преживее.

Вероятно атакуването на блокадите тази сутрин (или да кажа нощ?) е напълно законно. Вероятно и участващите в блокадите са нарушили някое друго правило. В реалността обаче нещата не са като на хартия – контекстът е важен. Ако протестът е под формата на блокада, нека да бъде. Може да ни създава дискомфорт, но пък е акт на свободната воля, а тя е по-голяма от нас дори и в по-бавното придвижване понякога да се крият сериозни рискове.

Независимо дали съм съгласна с протеста или не, мен лично адски ме притеснява, че в ранни зори, когато е още тъмно, в центъра на столицата на държавата, в която съм родена и избрала да живея, палатките от барикадите на протестиращи граждани могат да бъдат натъпкани в ръждясал червен камион с помощта на полицията. Още повече ме притеснява обаче, че тези, които са наредили всичко това вероятно изобщо не се притесняват, че ще го приемем като бесило за свободата, че Европа ще го приеме по този начин, че нещо ще последва от наша страна.

А нещо трябва да последва. Тази сутрин (или да кажа нощ?) не беше атакувана свободата на шепа хора от барикадите. Атакувана беше свободата на българския гражданин, който живее мирно, плаща данъци и иска да може да живее по относително достоен начин. И не става дума дали утре аз или вие можем да сме на същото място – това е адски егоистичен и странен начин на мислене, става дума, че нечия кауза може да бъде натъпкана в ръждясал камион посред нощ и откарана незнайно къде. Това не ви ли звучи страшно?

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

МУТРИ - ВЪН! Фейсбук прелива от ГНЯВ и ЯРОСТ!! ВИЖТЕ >>

Адв. Николай Хаджигенов: Властта защити корупцията, МВР е бухалка

Манолова: Борисов се сгромолясва и се опитва да повлече всички около себе си

Полицията щурмува палатковите лагери и арестува протестиращи в София (видео)

В 4 сутринта: жандармерия и полиция щурмуваха палатковите лагери (ВИДЕО)

Валери Симеонов като новия министър-председател! >> Коалицията реши да премахне палатките

Готвене на "патриотичен омлет" пред централата на НФСБ: Тя бе замеряна с яйца и домати (ВИДЕО)

Напук на всеобщото недоволство и многохилядни протести, Симеонов позорно обяви >> Правителството остава, премиерът също

Управляващите в спор: Оставка през септември или пълен мандат начело с Борисов

 

 

 

 


132743