Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Тежък удар за Меркел...
Тежък удар за Меркел на изборите в Хесен

Тежък удар за Меркел на изборите в ХесенХристияндемократическият съюз на Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Андреа Налес губят значителна подкрепа на изборите във федералната провинция Хесен. Това показват първите данни от ZDF и ARD.

Екзитполът на ARD сочи, че ХДС запазва първото си място с 28% подкрепа, но регистрира значителна загуба на доверие в сравнение с последните регионални избори от 2013 г. Данните на ZDF потвърждават срива на електорална подкрепа с прогноза за 27%.

Ragnar Weilandt
 
@RagnarWeilandt
 
 

Exit polls from German state of Hessen: Yet another success for the German Greens who double their share in the votes compared to the last election.

 

 

На последния вот в провинция Хесен партията на Меркел стига до 38,3% от всички гласували, като формира управляваща коалиция със "Зелените" (тогава - с 11,1%). Резултатът от 28 октомври е най-слабият за местната организация на ХДС от 1966 г. насам.

Графика с прогнозата на ARD, Der Spiegel:

Социалдемократите също стигат историческо дъно на вота в провинцията - с 20% прогнозен резултат според ARD и ZDF. За сравнение - преди пет години вотът за левицата е достигал 30,7%. Сега обаче СДП се изравнява по гласове с партията "Зелените" (19,5 или 20% според двата екзитпола).

Прогнозите дават между 12 и 13 процента подкрепа за дясната "Алтернатива за Германия", която за първи път ще има свое представителство в местния парламент на Хесен.

Това е вторият тежък удар по управляващата коалиция след регионалните избори в Бавария, на които по-малкият съюзник на Меркел - Християнсоциалният съюз - изгуби доминацията си за първи път.

 

Източник: https://www.webcafe.bg/


79974