Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / The Guardian: Бурни ...
The Guardian: Бурни страсти в Европа преди появата на Путин като сватбар в Австрия

The Guardian: Бурни страсти в Европа преди появата на Путин като сватбар в АвстрияПрезидентът на Русия Владимир Путин ще присъства на сватбата на австрийския външен министър Карин Кнайсл, предизвиквайки възмущение сред критиците, които твърдят че поканата подкопава позицията на Европейския съюз за Украйна срещу Русия, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Руският президент ще намине в събота следобед, за да вдигне тост с Кнайсл и нейният младоженец, бизнесменът Вофлганг Майлингер, в лозя в австрийския живописен Щирийски регион, преди да отлети за Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел още същата вечер.

Описано от австрийското външно министерство като „персонална визита“, краткото появяване на Путин ще бъде придружено от стандартните мерки за сигурност за визита на чуждестранен държавен посетител, заяви говорител пред „Der Standard“. „Това ще бъде частно празненство и лична визита. Няма да има промяна по отношение на външнополитическата позиция на Австрия“.

Кнайсл, която е партийно независима, дължи назначението си като външен министър на популистката, антиимигрантска Партия на свободата (ФПО), малкият коалиционен партньор в австрийската управляваща коалиция. Евроскептичната и открито проруска партия подписа „споразумение за сътрудничество“ с партията на Путин „Единна Русия“ и близките отношения на Кнайсл с руския лидер повдигат въпроси в ЕС за това къде принадлежи лоялността на Австрия.

ФПО подкрепиха претенциите на Русия към Крим и призоваха за прекратяване на санкциите върху Москва. Австрийското правителство сега се разглежда „като дългата ръка на руския режим в Европейския съюз“ и то „проиграва добрата репутация на страната“, заяви австрийският евродепутат от „Зелените“ Мишел Реймон пред „Der Standard“ в четвъртък. „Напълно неприемливо“ е за Кнайсл да покани „най-агресивния чуждестранен съперник на ЕС“ на частно празненство, добави той, призовавайки за нейната оставка.

Проявата на топлина от Кнайсл към Путин беше посрещната с недоверие в Украйна, където имаше призиви за Австрия да се оттегли от усилията на Европейската комисия да посредничи за края на конфликта с подкрепените от Русия сепаратисти в източната част на страната. „Няма спор по този въпрос: ако поканиш Владимир Путин на своята сватба, вече не си неутрален“, написа Ханна Хопко, украински депутат и член на комисията по външни работи, в социалната мрежа „Туитър“ прикачвайки и профила на австрийския канцлер Себастиан Курц, както и този на австрийското посолство в Киев.

„От сега нататък Австрия не може да бъде посредник в Украйна. Точка.“ По-късно Хопко публикува пост в социалната мрежа „Фейсбук“ на украински език, настоявайки на Русия да бъде държана отговорност за вътрешните злоупотреби с човешките права, атаката с невропаралитичен агент „Новичок“ срещу Сергей Скрипал във Великобритания, свалянето на малайзийския самолет и предполагаемите военни престъпления в Алепо, Сирия.

Говорител на вътрешното министерство на Австрия заяви, че Путин ще присъства на сватбата ексклузивно като личен гост на външния министър. Матиас Форебахер заяви, че Кнайсл познава руския президент от 17 години, срещайки го за първи път на срещата на върха с тогавашния президент на САЩ Джордж Буш в Словения през юли 2001 година. Форенбахер не можа да потвърди, дали след това тя е посещавала Путин в Русия.

Други гости на сватбата ще включват няколко члена на австрийския кабинет, включително вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе. Канцлерът Себастиан Курц също е вероятно да присъства, заяви Форенбахер.

Путин ще бърза от австрийската сватба към Берлин, където ще бъде очакван в 18:00 часа за широкообхватни двустранни разговори с Меркел. „Сигурни сме, че разписанието ще бъде спазено“, говорителят на германския канцлер Щефен Сейберт увери медиите в петък. Сейберт заяви, че разговорите ще засегнат Украйна, Сирия и енергийните въпроси, но отказа да коментира дали лидерите ще обсъдят случая Скрипал. „Русия е международен актьор, без който решението на редица международни проблеми е немислимо“, заяви Сейберт. „Това е значението на подобни срещи“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

 

Източник: https://www.blitz.bg/