Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Тях нищо не ги трево...
Тях нищо не ги тревожи >>  Теменужка Петкова няма тревоги за ”Балкански поток”

Тях нищо не ги тревожи >> Теменужка Петкова няма тревоги за ”Балкански поток”За да е страната ни на газовата карта на ЕС - трябва да бъдат спазени всички правила. Нямам притеснения в тази посока. Цената на ”Балкански поток” е 1 млрд. и 100 млн. лева. Проектът трябва да е готов в началото на 2020 година.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

 

Сумата за проекта ще се финансират от страна на изпълнителя и в рамките на 120 месеца "Булгартрансгаз" трябва да възстанови парите. 127 млн. евро е предоставен като аванс на изпълнителя, за да започне работата по изграждането му.

 

"Тенденцията е пазарът на природен газ да бъде либерализиран и диверсифициран", заяви още тя и добави, че "Южен поток" не е могъл да се осъществи заради това, че ЕК е счела, че има нарушения и процедурата е трябвало да бъде спряна.

 

Що се отнася до ЕРП-тата проверката е приключила и докладът е готов. "Хората трябва да са спокойни, готовността за есенно - зимния сезон е добра", каза още енергийният министър.

 

На въпрос дали има притеснения за продажбата на ЧЕЗ- България, Петкова заяви, че сделката се извършва по чешкото и по българското законодателство. "Всички компетентни органи, които имат отношение по този процес, си вършат много отговорно и добре работа", каза още тя.

 

Колегите в Маришкия басейн са изключително важна част от енергетиката на България, ние не бихме могли да работим нормално без този тип мощности. Те трябва да бъдат спокойни, кандидатстваме по механизъм за капацитет, обясни още Петкова и подчерта, че те произвеждат до 40% от енергетиката в страната, а през зимата този процент достига до 60%.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

115215