Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

TNS opinion: Слави Трифонов бие всички за президент и парламент

TNS opinion: Слави Трифонов бие всички за президент и парламентТелевизионният водещ Слави Трифонов бие всички, ако се кандидатира за президент. С голямо предимство ще е и негова партия на парламентарни избори, ако се проведат сега. Това показва социологическо проучване на международната агенция TNS opinion, с което Фрог разполага. То е направено в периода между 30 юни и 5 юли т. г.


Въпросната агенция се ползва с огромен рейтинг. Именно тя прави изследвания по поръчка на Европейския парламент, Европейската комисия и Световната банка. Агенция от такъв ранг за първи път провежда подобно проучване за България.

Изводите от изследването са неочаквани и дори шокиращи за политическия ни елит. Независимо, че Слави Трифонов няма партия, ако парламентарните избори бяха днес, той щеше да изпревари ГЕРБ с почти двоен резултат. Проучването е категорично: По-голяма част от запитаните - 41% - твърдят, че биха гласували за партия, начело на която е Трифонов. Останалите политически формации чувствително изостават. ГЕРБ например получават подкрепа на 25 на сто от избирателите, а БСП - на 12 на сто. След тях се нареждат останалите, като Татяна Дончева и партията й „Движение 21” е с преднина пред колегите си от „Атака” на Волен Сидеров и АБВ на Георги Първанов. На опашката се нареждат ДПС и ДОСТ с почти равен резултат от 3-4 %, който ще ги държи до последно на границата за влизане в парламента. 

Изненадващи са резултатите и за президентски избори. Там Слави Трифонов също е начело на класацията. 36% от анкетираните са категорични, че искат шоумена за държавен глава. С по-малки шансове за креслото на „Дондуков” 2 са Кристалина Георгиева - 32% и Йорданка Фандъкова - 30%. След тях се нарежда настоящият премиер Бойко Борисов с 20 на сто подкрепа. 
Високата подкрепа на тв водещия се дължи на това, че е много харесван от младата аудитория между 18 и 24 години, като 64% от тях биха дали гласа си за Трифонов. Най-малко е доверието, което печели сред хората над 55 години - 26%. 
Слави Трифонов е социологически фактор. Този факт не знам защо упорито се крие. При спонтанен въпрос излиза, че той има реални възможности да влезе в парламента”. Това заяви за Фрог нюз социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп интернешънъл – България. Той призна, че негови проучвания също показват сходни резултати.

Социологическата агенция ТNS opinion изследва и нагласите за предстоящия референдум, иницииран от Трифонов и екипа му. Оказва се, че 58% са категорични, че ще гласуват, а 16 % все още се колебаят. Най-голямо е желанието на хората да се редуцира броя на народните представители от 240 на 120 човека, като 94 на сто искрено го желаят. 77 на сто пък са категорични, че трябва да се подкрепи мажоритарният избор за парламентарните избори. Не са малко анкетираните -72%, които настояват полицейските началници да се избират. 

Ние стоим зад това изследване. Вярно е, че сме го направили. Но не можем да цитираме името на клиента. Такава е политиката ни”, каза пред екипа ни Никола Бикуи, старши директор на социалогическата агенция със седалище в Брюксел.  Потърсен за коментар премиерът Бойко Борисов лаконично каза: "От 15 години социолозите все предричат, че тръгвам надолу". 

ВАЖНО! Очаквайте утре подробности от социологическото проучване на TNS opinion, както и коментари на експерти и политици. 

Източник: https://www.frognews.bg/

 

Виж коментара на "ДНЕС" по темата: 

Страхливото мълчание на политиците и медиите... За статуквото, очакванията на хората и възхода на Слави Трифонов

 

Виж и други статии по темата:

Смазваща Радева: ГЕРБ са сринати, Борисов го знае и се страхува

Не стреляйте по референдума!16312