Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Той бърза предизборн...
Той бърза предизборно, а хората измират по некачествените пътища! >> Премиерът след инспекцията на АМ

Той бърза предизборно, а хората измират по некачествените пътища! >> Премиерът след инспекцията на АМ "Хемус": Строителството ще приключи поне с година по-раноПремиерът Бойко Борисов инспектира строителството на магистрала "Хемус" край Ябланица.

Заедно с него бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на транспорта Николай Нанков.

След като обходи района, шофирайки служебния си автомобил, министър-председателят говори пред журналисти и уточни, че строителството на магистралата ще приключи поне година по-рано. Досега той твърдеше, че "Хемус" ще е готова през 2024 г. 

Очакванията на Борисов и Нанков са магистралата да бъде завършена най-късно през 2023 г. Зам.-министърът дори прогнозира, че това може да стане и през 2022 г.

 

Премиерът обясни, че намаляването на срока за изграждането на "Хемус" се дължи на приетите на второ четене в парламента промени в Закона за държавната собственост.

 

Те предвиждат при процедурата за бързо отчуждаване на частни имоти съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси. 

"Две години ни бавеха отчуждаванията, защото навремето така са направили, знаете как са раздадени земеделските земи. Обжалват с години и нищо не може да се случи", обясни Борисов защо се е бавил строежът на магистралата. Той добави, че каквото и да отсъди съдът, правителството ще плати обезщетението за земята, за да не спират строителните дейности. Премиерът изрази надежда президентът Румен Радев да не наложи вето на промените в закона. 

По думите му октомври или ноември 2020 г. аутобанът вече ще стига близо до Севлиево. Нанков добави, че очаква в следващите два месеца всички земи от 56-километровата отсечка до Севлиево да бъдат отчуждени и вече да не се работи на етапи.

 

С направата на АМ „Хемус“ БВП ще се вдигне минимум с 10% и това е минимумът като начало, каза министър-председателят.

 

„Виждате, че в момента по АМ „Тракия“, по АМ „Марица“, по АМ „Струма“ няма работници – събират от далечни места работници. Така че ако нещо е се обърка, финансовият министър затова е с мен тука, пише в тефтера – обходът на Ловеч става добре, но стане ли пътят до Плевен, значи и на Плевен трябва обход“, коментира министър-председателят.


Бойко Борисов каза още, че ще има тол-система на "Хемус". Това се налагало, тъй като "всички вложени пари за тези съоръжения ще трябва да се изплащат". "Тол-системата е справедлива. Въпросът е да го направим така, че тежкият трафик над 3.5 тона да си плаща, защото те най-много разбиват пътищата", уточни премиерът. 

Той отбелязва, че пътят Ловеч- Плевен е громен потенциал за икономиката и посочва, че много общински и държавни терени с готови ПУП-ове само чакат инвеститори. „В края на юни е срокът, те ще са готови в началото на юни по график. Това остана единствената част от Плевен до Беклемето, което не е ремонтирана“, добавя той.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Той бърза предизборно, а хората измират по некачествените пътища! >> Борисов: "Хемус" я правим ударно, каквото съм обещал, ще го изпълня

Гордостите на Борисов! >> България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

Гордостите на Борисов! Качество = 0 >> АПИ: Карайте внимателно по Околовръстното на София, дъждът е деформирал настилката

Тежък инцидент на Околовръстното в София: Кола помете и уби служител на Пътна помощ (ВИДЕО)

Жена загина в катастрофа край язовир „Цонево”

Лекарите се борят за живота на две жени, пострадали при катастрофата край Варна

Близките на загиналото бебе от катастрофата с Местан искат следствен експеримент99708