Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Тол системата сее проблеми, вместо да жъне приходи

Тол системата сее проблеми, вместо да жъне приходиЗасега цари монопол при събирането на таксите, но на никого не му пука

Българската тол система все повече започва да прилича на заложена крайпътна мина с голяма мощност, която може да гръмне в произволно време. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) месеци наред повтарят, че кипи здрава работа и всичко с въвеждането й е точно. Тези успокоения обаче са далеч от реалността. 

Около три седмици преди 16 август, когато трябва да започнат поне тестовете на системата, кипи усилен труд по монтирането и модернизирането на стотици рамки, които трябва да следят и контролират трафика. За целта периодично се затварят участъци от магистралите и от основни пътища насред най-активния летен сезон. На депутатите се наложи по спешност да променят Закона за пътищата. Първо, за да отложат срока за реален старт на тол системата до 1 март идната година. Второ - за да дадат възможност тежките камиони над 3.5 т да могат да си купуват отново месечни винетки - до влизането в сила на плащането за реално изминато разстояние. Това е така, защото в закона императивно бяха разписани сроковете, в които трябва да спре продаването на месечни, седмични и дневни винетки. На 16 юли спря издаването на месечни винетки, превозвачите недоволстваха и някои дори заплашиха да спрат превоза на пътници с автобусите си. Засега обещанието е издаването на винетки да бъде възобновено отново до края на седмицата. 

Това може да значи само две неща - или пълна некомпетентност, или нагли лъжи     Което и от двете да се окаже вярно (или и двете заедно), няма да е изненада на фона на продължаващата вече месеци наред пародия с въвеждането на тол системата за тежкотоварния трафик. Нищо чудно и след поредното отлагане за 1 март 2020 г. да има фалстарт като с винетките за леките коли. Но тогава хаосът ще бъде несравним с този при електронните стикери от началото на тази година. 

На фона на растящите съмнения от спечелилата обществената поръчка фирма - австрийската "Капш", която обикновено не коментира какво се случва, разпространиха до някои медии становище, че на 16 август АПИ ще има напълно готова система. Това е важно, защото тогава изтича срокът, в който системата трябва да е в оперативна готовност. Вероятно точно в този ден ще има отново показно как ще работи системата - както се случи през декември миналата година с демонстрацията на електронните винетки. В крайна сметка изпълнителят ще отчете, че е изпълнил заданието, за неустойки няма да се говори, а напасването на самата система ще продължи още месеци наред. 

Както обикновено се случва при очертаващ се провал, и този път отговорните за една или друга държавна дейност, вместо да свършат реална работа, създадоха нова работна група - с участници от АПИ, тол управлението и превозвачи, която тепърва ще мисли решения за важни компоненти от системата. Това стана след второто заседание на Обществено-консултативния съвет, който пък бе специално създаден за въвеждането на тол системата и за решаването именно на въпросите, които ще нищи новата работна група.  В крайна сметка бъркотията започва да придобива огромни размери.     

Най-големият абсурд - липсата на ясни тарифи и на точна карта на пътищата, за които ще се плаща, се очертава да продължи и в следващите поне два месеца. Но може да трае и до края на годината. По думите на зам.регионалния министър Николай Нанков от миналата седмица до "десетина дни" ще има предложения за тарифи. Но те няма да са крайни, а ще важат за тестовия период от 16 август. Едва след като мине един месец от теста, предстоят допълнителни "сметки" - дали да останат предложените такси, или да се променят (т.е. да станат по-високи). Работната група ще трябва да се заеме и с крайния обхват на системата, който още тъне в мъгла.   

Засега се обсъждат такси от 12-14 ст. на километър за най-тежките камиони (12 т., над 3 оси, Евро 6). Регионалното министерство обаче остава на позиция за по-висока тарифа - до 20-23 ст./км за камионите от тази категория. Превозвачите предлагат отстъпки за тези превозни средства, които пътуват повече. Това противоречи на първоначалната логика - повече да плаща този, който кара повече и руши повече пътищата. Нанков се съгласи на този компромис, но уловката е, че тарифите ще са по-високи, ако се приеме вариантът с отстъпките.

Друга много важна тема, която се отбягва от управляващите, е за националните доставчици. Техните задължения опират до продажба на винетки, разпространяване на бордови устройства за тировете, както и предаване към АПИ на данните каква сума дължи дадено превозно средство според изминатия маршрут. Ако досега надпреварата за това да бъдеш национален доставчик не бе толкова явна, с наближаването на старта хапката става все по-апетитна, тъй като и     печалбата за частните компании няма да е малка     

Става въпрос за десетки милиони от комисиони.  Защо тогава АПИ или специално създаденото тол управление, подчинено на агенцията, не събират сами всички приходи, вместо да се награждават доставчиците срещу 7% от пътните такси? Според директора на тол управлението Олег Асенов това е невъзможно, тъй като пътната агенция не разполагала с необходимите сървъри, а и така било заложено в заданието за опериране на системата. Оказва се, че пътната агенция, макар и собственик на тол системата, няма възможност да я оперира. Подобна логика е абсурдна и може да значи само едно - че предварително е било решено да се осигури бизнес за определени фирми. 

Засега има само един доставчик на национални услуги и това е фирмата "Интелигентни трафик системи" (ИТС), която се свързва със строителя на тол системата - компания "Капш Трафик Солюшънс". От началото на годината тя продава винетки не само през сайта си, но и чрез своите партньори - големи бензиностанции, мобилния оператор А1, "Изипей", "И-пей" и с държавното дружество "Български пощи". Според условията на АПИ доставчиците трябва да имат 500 физически обекта за продажба на винетки. 

От пътната агенция и от регионалното министерство твърдят, че не е сериозно да се говори за монопол, тъй като имало общо три регистрирани фирми за национални доставчици. Освен зам.регионалният министър Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков се кълне, че догодина ще има поне пет-шест доставчика. В момента наистина регистрираните фирми са три, но въпреки че са вписани в регистъра на тол управлението, те  не могат да работят, преди да докажат оперативна съвместимост "на база интерфейс с електронната система на АПИ", както обясняват от тол звеното. 

Преди дни от пътната агенция съобщиха, че са сключили договор с американската компания "Конкорд Смарт Инфраструктура” АД за доставчик на услуги за електронно събиране на таксите. Сега фирмата има срок, в който да докаже, че има оперативна съвместимост.  Странно е как след повече от половин година работа на електронната система за винетки има един-единствен частен оператор. Съмненията се засилват, след като от официални документи стана видно как "ИТС" е вписана в регистъра на тол управлението ден преди агенцията да публикува Общите условия за доставчиците. Как се е случило това и защо има разминаване, макар и от един ден - не се обяснява. Странен е и фактът, че някои от новите кандидати не са пожелали да бъдат разпространители на тол услуги, а искат да продават само електронни винетки. В това няма логика, тъй като така или иначе фирмата ще трябва да доказва неизбежната съвместимост със системата на АПИ. Защо тогава да оперира само с продажба на винетки?     

Странен е и начинът на регистрация на тези доставчици   

Според правилата на агенцията има три етапа - първият е вписване в Регистъра на националните доставчици на услуги на сайта bgtoll.bg. Втора фаза завършва с договор между Агенция “Пътна инфраструктура” и кандидата. А финалът е влизане в сила на този договор след доказване на оперативна съвместимост със системата на АПИ.  Вписването в регистъра и едва след това сключване на договор с агенцията граничи с абсурд. Но такава е реалността, с която се сблъсква и един от регистрираните доставчици - "Телетол". Те все още не могат да продават винетки и да разпространяват бордови устройства за камионите, тъй като според агенцията не са доказали съвместимостта, която е нужна. Тяхната версия обаче е друга - агенцията не им е предоставила възможност да докажат каквато и да било съвместимост, тъй като не им е предоставила "ключа" към системата.  От "Телетол" преди дни съобщиха, че са     сезирали ЕК и прокуратурата с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и регионалното министерство.

В началото на юли регионалният министър Петя Аврамова заяви, че казусът е по-скоро технически: "При готовност от фирмата да представи продукт, който е съвместим технически със системата за електронното таксуване, мисля, че няма да има проблем." От "Телетол" отправиха публично предложение към министерството и АПИ да проведат демонстрация на продукта си, но така и не получават отговор от никоя от институциите.   

Доста печеливш и "опазен" от външна намеса може да се окаже и бизнесът с разпространяване на бордови устройства, тъй като монополът засега се пази стриктно само за компанията, свързвана с изпълнителя на тол системата. При това не се знае и каква ще е таксата за бордовите устройства. Очертава се да има и такса за наем, и депозит за устройството, което ще се монтира в камионите. 

От тол управлението наскоро се похвалиха, че бордовите устройства, които се използват в България, ще могат да се ползват и в Европа. "Ние сме взели решение да имаме собствен орган за издаване на уникални номера на бордови устройства. Ще можем на всички тях да издаваме уникален номер, както на кредитна карта, и да могат да са валидни не само тук", коментира Олег Асенов от тол управлението. Но     намерението е едно, а реалното изпълнение - друго.     

Най-добрият вариант за таксуване на камионите е с GPS. Той най-вероятно ще е и най-масовият, тъй като повечето от тежкия трафик разполага с проследяващи устройства. И пак парадокс - с промените в Закона за пътищата, направени в последния момент, пътната агенция прехвърля още едно задължение на частни компании. Въвежда се още един посредник в тол системата - т.нар. доставчик на декларирани данни (ДДД). Това ще са GPS фирми, които ще следят откъде минават камионите и ще подават информацията на националните доставчици. Фирмите няма да сключват договори с АПИ, но ще имат отношения с НДУ (комисиона от 7%) и също ще получават комисиона (2%). В България има няколко десетки фирми, които работят с транспортни компании и са доставчик на декларирани данни. Но и досега те не са наясно как точно ще осъществяват връзката с националните доставчици. Отделен е въпросът, че имат достатъчен капацитет, за да подават данните директно в тол управлението без посредник и дори безплатно. Вместо да се обсъждат тези възможности, преносът на данни се насочва към засега единствения посредник. В крайна сметка едва ли ще е изненада, ако се окаже, че след като теглим чертата, възнагражденията за посредници ще "изяждат" 1/10 от приходите на цялата система, с които бленуваме да оправим окаяните магистрали и пътища в България.   

---------------------------------------------------------- 

Тол управлението - не 300, а 1000  Въпреки че доста от задълженията по процеса на събиране на пътните такси ще се изпълнява чрез посредници и въпреки факта, че ще има близо 300 контролни рамки, които ще засичат нарушителите, звеното на тол контрола продължава да се пълни с още работници. Наскоро от МРРБ се похвалиха, че броят на служителите е набъбнал до 651, от които пътни контрольори са 567 души. Другите са в администрацията на тол управлението и в кол центъра. Най-вероятно броят на служителите ще нарасне още, тъй като в края на миналата година бе предвидено да бъдат наети над 900 души. 

И досега не е обяснено защо служителите са толкова много, при положение че функциите им се припокриват с тези на контролните камери. Засега мобилните екипи могат само да събират компенсаторни такси от нарушителите без винетки. Но тъй като контролната система не е изградена напълно и не е функционираща, те работят на случаен принцип - два автомобила на така наречената тол полиция се разполагат през няколко километра, като първият проверява дали преминал автомобил има винетка и предава данни на втория за евентуална санкция. Така се оказва, че купуването на винетка за лек автомобил засега, макар и задължително, може да остане несанкционирано, макар колите на тол полицията да са цели 105.

 

Източник:https://www.segabg.com/


107672