Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Тръмп иска нова аген...
Тръмп иска нова агенция на мястото на ”Гласът на Америка”, ”Свободна Европа” и CNN

Тръмп иска нова агенция на мястото на ”Гласът на Америка”, ”Свободна Европа” и CNNАмериканският президент Доналд Тръмп настоява за създаване на нова информационна агенция на мястото на „Гласът на Америка“ и „Свободна Европа“. Тя да бъде алтернатива и на телекомпанията CNN, който е известен с острите критики към Белия дом.

Плановете за новата мащабна медия Тръмп споделил пред свои привърженици на среща с тях в щата Флорида. „Нужна ни е нова информационна мрежа. Преди имахме… „Радио Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“ и правехме всичко, за да укрепим позициите на нашата страна. В момента обаче не се получава много добре“.

 

Трябва да създадем нещо ново, за да се разпространяват по света истинските новини от Америка. Новините на CNN са ужасни и въздействат много лошо на страната ни. Нужна е алтернатива.

 

Не е ясно, защо президентът говори за двете медии в минало време, коментират от „Гласът на Америка“. И „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“ предават на английски и на езиците в страните, където се разпространяват. По закон те нямат право да се разпространяват на територията на САЩ.

 

Президентът на САЩ два пъти вече е давал пространни интервюта за „Гласът на Америка“, а сътрудници на Белия дом редовно участват или подават информация на двете медии, заявява в свой коментар Аманда Бенет, директор на „Гласът на Америка“.

 

На свой ред представител на Агенцията на САЩ за глобални медии (USAGM), в която влизат „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и още три информационни мрежи, заявил: „Всички членове на (USAGM) спазват стриктно целите и мисията на Агенцията – да информират и обединяват хората от цял свят за подкрепа и защита на свободите и демокрацията. За нас са особено важни журналистическите ценности – точност, честност и спазване на баланса. Това е от фундаментално значение за нас и нашата страна“.

 

В момента Комитета за международни отношения към Сената обсъжда предложението на Тръмп за нов директор на USAGM. Става дума за Майкъл Пек, който досега е бил начело на Калифорнийския институт Клермонт. Кандидатът вече е защитил концепцията си пред сенаторите, като изтъкнал, че приоритет в работата му ще бъде ефективността в работата на медиите и трудовата дисциплина. Ще се придържа строго и към етичните норми в журналистиката, за да не се допускат скандали каквито е имало в миналото.

 

Източник:https://frognews.bg/


114037