Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Турският министър на...
Турският министър на отбраната приветства решението на САЩ да обявят награда за лидери на ПКК

Турският министър на отбраната приветства решението на САЩ да обявят награда за лидери на ПККТурският министър на отбраната приветства решението на САЩ да обявят награди на стойност няколко милиона долара за информация за местонахождението на трима лидери на Кюрдската работническа партия (ПКК), но насърчи Вашингтон да приеме твърд подход и по отношение на сирийските кюрдски бойци, предаде Асошиейтед прес.

САЩ обявиха вчера, че са определили възнаграждения в размер на 12 милиона долара за трима ръководители на кюрдските бунтовници от ПКК.Държавният департамент уточни, че за Мурат Карайълан е обявена награда от пет милиона долара, за Джемил Байък - 4 милиона долара, а за Дуран Калкан - 3 милиона долара

Както Анкара, така и Вашингтон приемат ПКК за терористична организация. Подкрепата на САЩ за Силите за защита на народа (СЗН), сирийска кюрдска милиция, обаче е повод за напрежение с Турция, която смята организацията за разклонение на ПКК в Сирия.

"Очакваме същата позиция, подход и гледна точка и спрямо СЗН, които не се различават от ПКК", заяви министърът на отбраната Хулуси Акар.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


80782